Vilka turpjäxor ska jag välja?

Vilka turpjäxor ska jag välja?

Skrivet av ALFA Äventyraren Andreas Orset

Vilka turpjäxor ska du välja? Vintern erbjuder fantastiska skidförhållanden på många platser i Norden. Snö, äventyrlighet och fjällskidåkning går hand i hand och jag får många frågor om val av turpjäxor.

Som skotestare för ALFA har jag testat skorna i varierande terräng och klimat, så jag tänkte att jag lika gärna kunde svara på frågan här på bloggen. Här är mina erfarenheter av ALFAs turpjäxor som förhoppningsvis gör dig mer säker i ditt val av nya turpjäxor.

SKARVET ADVANCE GTX - Traditionell komfort

Skarvet Advance GTX

Jag har haft nöjet att ha Skarvet Advance GTX på fötterna på många av mina allra bästa skidresor. När solen går ner vid horisonten eller norrskenet flimrar över himlen är det bra att ha skor som gör att du kan njuta av de bästa upplevelserna.

Skarvet Advance är i mina ögon en otroligt bekväm pjäxa som passar en lång rad resor och upplevelser. Detta är en klassisk känga som är skapad för norska vintrar och de varierande förhållanden du kan möta på vinterfjällen.

Jag tycker att skon är lagom varm för längre turer över berg och platåer. De kan visserligen bli lite kalla när man stått stilla en längre tid, men de isolerande egenskaperna gör att man snabbt får i sig värmen när man börjar röra på sig samtidigt som de andas förvånansvärt bra.

Den goda läderkvaliteten, samt förstärkningen runt tåpartiet gör att skon tål mycket. Så om du är bra på underhåll kan Skarvet Advance GTX vara med på äventyret i många, många år.

Det jag gillar bäst med Skarvet Advance GTX är att den varken är för varm eller för kall och passar lika bra på kallare vinterdagar som den gör i påskfjällen. Om du är ute efter en allrounder skulle jag därför rekommendera denna sko.

Kikut Perform GTX 

Kikut Perform GTX

För den som inte vill vara lika noggrann med underhållet kan Kikut Perform GTX vara ett bra alternativ. Detta är en varm och bekväm fjällpjäxa med låg vikt. Nubuckläder kräver inte lika regelbundet underhåll som fullnarvsläder. Kikut Perform GTX lämpar sig väl för dagsturer och hytt-till-hytt-resor både på och utanför preparerade stigar.

OUTBACK A/P/S GTX - När förhållandena innebär större utmaningar

Outback A/P/S GTX

Med externa, integrerade damasker är Outback A/P/S GTX en otroligt cool och innovativ produkt. Är du irriterad på att få snö upp under damaskerna eller att det är lite krångligare att ta av och på skorna med lösa damasker, kanske det här är skon för dig. Inte bara isolerar iden särskilt bra mot väder och vind, den är också väldigt enkel att använda. Här behöver du inte längre se till att damaskerna sitter ordentligt när du tar på dig skorna. Det är faktiskt omöjligt att göra missta

Mitt i vintern föredrar jag den här skon framför Skarvet Advance GTX, men på de hetaste påskskidresorna missar jag ibland möjligheten att ta av mig damaskerna. Lösningen har varit att fälla ner damaskerna. Det fungerar hur bra som helst, men jag skulle vilja fundera på vad du i första hand ska använda skorna till innan du bestämmer dig för skor. Om det är skidresorna mitt i vintern som står i centrum är nog Outback A/P/S GTX att föredra medan Skarvet Advance GTX drar det längsta strået på påskberget. Båda skorna finns i dam- och herrmodell.

GUARD ADVANCE GTX - När du behöver rejäla fjällpjäxor

Guard Advance GTX

Guard Advance GTX är en vidareutveckling av Skarvet Advance GTX-modellen med bättre stabilitet för mer krävande nedfarter, eller för de som känner att de behöver lite mer stöd och stabilitet än vad du hittar i Skarvet-modellen. Skorna har samma bra gångkänsla som du hittar i Skarvet-modellen.

POLAR A/P/S – När gränserna ska utmanas

Polar A/P/S

Känslan av att sätta sin fot i en Polar A/P/S-modell är verkligen helt unik. Jag ljuger inte när jag säger att det är som att sätta foten på en soffkudde. Det är helt enkelt det bekvämaste jag någonsin haft på foten, men samtidigt är det också varmast. Detta är skon för de mest extrema förhållanden, oavsett om det är iskallt på platån eller resor i Arktis.

Precis som Outback A/P/S GTX är Polar A/P/S en mycket innovativ känga med integrerade damasker och Kevlar i de mest utsatta områdena för att ge extra hållbarhet. Det som gör den här expeditionskängan så bra och varm är det extra lagret av kallisolering i sulan och innerstöveln, samt fodret. Många är säkert vana vid att använda en ulkar tank i sina expeditionsstövlar, men efter att ha provat Alfas Polämnar Liner, jag kommer knappast tillbaka. Linern ger inte bara isolering och ångspärr, det är just denna liner som ger den oslagbara komforten.

Men för den som åker på mer normala skidturer i norska skogar och fjäll tror jag ALFA Polar A/P/S blir för våldsamma. När det är varmare än minus 10 grader tycker jag Polar A/P/S blir för varmt. Men å andra sidan. Om du letar efter en sko som tar dig smärtfritt genom ditt nästa stora äventyr så rekommenderar jag varmt ALFA Polar A/P/S.


1 kommentar


  • Solweig Westerblom

    Fryser jämt om fötterna när jag vandrar den kalla delen av året. Är kängan så bra som ni beskriver, vore det fantastiskt


Lägg en kommentar

Notera att kommentarer måste godkännas innan den publiceras

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy . Användarvillkor gäller.