Ta STEGET och följ med ut och gå

Ta STEGET och följ med ut och gå

Ingeborg Sol Fure, är ofta ute på tur. På instagram hittar man henne under namnet @solfure, där hon delar med sig av spektakulär fotokonst i kombination med poesi och natur.

Sol är helt övertygad om de positiva effekter naturen och rörelsen har på oss, både fysiskt och mentalt. När hon blev utbränd 2013 hittade hon tillbaks till sin livsgnista och sin fotokonst genom dagliga promenader med låg intensitet.

Här ger hon oss sina tips och erfarenheter när det gäller att ta sig ut och gå! 

Trots att människokroppen är skapad för rörelse blir vi bara mer och mer stillasittande. Vi omger oss med hjälpmedel och teknik som minskar aktivitetsnivån i vårt dagliga liv, vilket är skadligt för vår hälsa. Att gå, bara 30 minuter om dagen, har visat sig göra stor skillnad både mentalt och fysiskt. För mig var det viktigt att komma ut och gå varje dag, när jag var sjuk och utbränd trots att jag inte riktigt orkade. Efteråt kunde jag känna en lättnad över att ha klarat åtminstone en av dagens uppgifter. 


Jag började med korta promenader i närområdet, och fokuserade på att bara vara ute i naturen. Där tog jag in sinnesintryck som ljud, dofter och vad som var vackert att se på. Pulsmätare, musik och tävlingsinstinkt lämnade jag kvar hemma. I takt med att funktionalitet, energi och att glädjen ökade kunde jag gå på längre promenader och sätta tröskeln högre. Det slutade i tältturer, både sommar och vinter, i sällskap med andra, något jag inte hade erfarenhet av tidigare. Jag lärde mig mycket och fick en känsla av att jag kan övervinna saker på ett annat sätt, än jag känt tidigare. Detta gav mig mersmak och 3 år efter att jag återhämtat mig tillbringade jag min första dag ute ensam. Jag gick flera mil, hade ingen telefontäckning och sov under bar himmel. Det är en av mina bästa upplevelser någonsin. För att hitta motivationen till att börja ut och gå bör du välja metoder som du gillar och som gör att det inte känns för jobbigt:

Här är några av mina bästa tips: 

 • Köp färgglada vandringskläder, som du blir glad av att ha på dig! 
 • Ta på dig dina vandringskläder så fort du kommer hem från jobbet, då börjar det undermedvetna förbereda sig för att ge sig ut på promenad! 
 • Fokusera på att observera när du är ute, och skriv ner vad du upplever – det gör att du fokuserar på upplevelse istället för prestation. 
 • Gör en 30-minuters favoritspellista och lyssna på det när du är ute och går. 
 • Lyssna på en spännande ljudbok som du BARA tillåter dig själv att lyssna på när du är ute och går! 
 • Gå i sköna vandringsskor
 • Ju högre intensitet desto bättre, det är inte farligt att svettas lite! Prova dig fram. 
 • Använd någon app som räknar steg på din mobil och tävla med dig själv eller en vän om minst 10 000 steg om dagen i en månad. Hitta ett pris för att öka motivationen, som att förloraren bjuder på lunch. 


  Det tar cirka 3 veckor att ändra vanor, så efter detta kommer du att vara van vid din dagliga promenad och kanske till och med vara beroende av denna hälsosamma aktivitet! Då kan du njuta av både de fysiska och mentala fördelarna med att gå:

  Fysiska fördelar: 

  •  Hjärnans funktion blir mindre försämrad med åren. 
  • Bättre minne och uppmärksamhet. 
  • Mindre risk för hjärt-kärlsjukdomar. 
  • Att insjukna i diabetes minskar. 
  •  Bättre kontroll över sin vikt. 
  • Försvagningen av skelettet upphör, och om man är mer aktiv, kan man till och med stärka skelettet. 
  • Ökad kaloriförbränning och bättre blodcirkulation. 
  • Starkare immunförsvar. 

  Mentala fördelar med att gå: 

  • Ökat välbefinnande. 
  • Bättre sömnkvalitet. 
  • Förebygger depression. 
  Det råder ingen tvekan om att det finns stora hälsofördelar med att gå bara 30 minuter om dagen. Jag upplevde själv att både ångest och depression släppte taget om mig när jag var ute och gick. Dessutom blev min kropp starkare och jag sov bättre på nätterna.

  Det skulle dermed ikke råde noen tvil om at det er store helsemessige gevinster av å gå bare 30 minutt per dag. Jeg opplevde selv å kjenne både angst og depresjon slippe taket når jeg var ute og gikk. I tillegg ble kroppen sterkere og jeg sov bedre på natta.