Vänner på promenad i den gröna skogen

Vilka vandringsskor ska jag välja?

Det är inte lätt att hitta rätt skor för sitt syfte.
Alla våra skor har en sak gemensam: de har vattentät GORE-TEX och vibram-sulor av bästa kvalitet. Men sen finns det många olika skafthöjder och egenskaper som urskiljer en modell från en annan. Vi hjälper dig!

Inte lässugen?
Ta vår quiz istället.

ALFA har vandringsskor i fyra höjder: låga, medelhöga, höga, och jaktstövlar som är ännu högre.

Många vill ha en vandringssko för alla typer av användning, men vi rekommenderar att om du har minst två par för olika syften.

Vi går igenom de olika höjdernas användningsområden. Längst ner hittar du också en förenklad guide till hur man väljer mellan olika typer av skor.

Låga vandringsskor

Fotledsstöd

En låg vandringssko har inget fotledsstöd, och ställer högre krav på fotledens styrka och stabilitet, så fundera på hur mycket du tror dina fotleder klarar av utan stöd.

Terräng och packning

I allmänhet rekommenderar vi dem endast för användning på stigar och vägar där terrängen inte är så krävande. De passar bäst utan ryggsäck, eller möjligen med en väldigt lätt ryggsäck.

Vattentäthet

Låga vandringskängor är ofta också mindre resistenta mot vatten. Detta beror på att vattnet kan åka över överkanten och in i skon, så även om skon har ett GORE-TEX-membran som skyddar, är det nästan oundvikligt att få ner vatten i en låg sko under våta förhållanden. 

Eide Advance GTX

En lätt vardagsskor med GORE-TEX, utvecklad med ortopediska principer. Eide ska ersätta sneakers eller löparskor som man kanske använder på vandringar men som gör mer skada än nytta. En otroligt bekväm sko som gör vardagen lite bättre och utmärkt för vandringar på jämnt underlag. Eide är en del av Steg-kollektionen.

Gå till steg-kollektionen

Drift Advance GTX

En lätt och vattentät vandringssko med fokus på grepp och dämpning som också funkar till trail running. Skon har quick-lacing som gör det enkelt att ta av och på skon.

Gå till Drift Advance GTX

Piggen A/P/S GTX

En ultralätt och slitstark vandringssko med utmärkt grepp och mjuk dämpning. En all-rounder för korta till mellanlånga turer. BOA®-snörningen låter dig justera passformen med mikroprecision.

Gå till piggen A/P/S GTX

Munro Perform GTX

Munro är en riktigt populär sko, speciellt i Sverige. En vattentät vandringsko av nubuck-läder för det kallare halvåret, gjord för vandring och vardag och har en grövre vibram-sula.

Gå till munro Perfrom GTX
Fjällvandring med Alfa-skor på fötterna

Mellanhöga vandringsskor

Fotledsstöd

Ett snäpp högre hittar man medelhöga vandringssko. Samma konstruktion som låga vandringsskor men erbjuder lite mer fotledsstöd.

Terräng och packning

Medelhöga vandringsskor kan användas på längre dagsutflykter där du bär en relativt lätt ryggsäck och har bra stigar att gå på. Måttligt fotledsstöd innebär att man kan gå avslappnat på lite krångligare stigarna, men du måste ändå vara extra försiktig när du bemöter mer utmanande terräng. Ju tyngre ryggsäcken eller ju brantare du går, desto mer kommer anklarna att utmanas. 

Vattentäthet

Medelhöga skor tål också något högre, vått gräs. Men som på låga skor, kan vattnet efter ett tag krypa över överkanten. Man kan dock mycket lättare hindra att vatten tränger in ovanifrån genom att ha skalbyxor som täcker fotleden.

Gren Advance GTX

Lätta och bekväma vandringsskor för dagsturer i skog och mark. Yttermaterialet är slitstark, syntetisk cordura-material. Skon har fotledsstöd, bra grepp och GORE-TEX. Finns i flera färger.

Gå till Gren Advance GTX

Mesa Perform GTX

Den högre versionen av Munro. En riktigt populär sko i Sverige på grund av dess mångsidighet under kallare halvåret. En vattentät vandringsko av nubuck-läder för vandring och vardag och har en grövre vibram-sula.

Gå till mesa perform GTX

Bregne A/P/S GTX

Den högre versionen av Piggen. En ultralätt och slitstark vandringssko med utmärkt grepp och mjuk dämpning. BOA®-snörningen låter dig justera passformen med mikroprecision.

Gå till bregne A/P/S GTX
Uppe i fjällen för jakt med Alfa jaktstövlar

Vandringskängor

Stöd, terräng och packning

De flesta av ALFAs höga vandringskängor är avsedda för den typiska nordiska bergsterrängen, där vi oftast går i bergen och inte bara "klättrar" upp på topparna (vilket är vanligare längre söderut i Europa). Det vill säga, de är bekväma att gå långa promenader med, samtidigt som de ger extra fotledsstöd för lite tyngre ryggsäckar eller brantare terräng. Några av dessa modellerna kan också ha stegjärn. 

Vattentäthet

De höga kängorna är mer motståndskraftiga mot vatten och är därför också lämpliga för t.ex. myrar.

Impact A/P/S GTX

Kängor som har extra lång livslängd för minimalt miljöavtryck. Alla delar av skon kan enkelt bytas ut av en ALFA-skomakare om delen skulle gå sönder. Den perfekta vandringsskon för aktiva vandrare som vill investera i utrustning som bidrar till ett hållbart friluftsliv. 

Läs mer om Impact här

Juvass A/P/S GTX

Juvass har utvecklats i tätt samarbete med guider på Juvasshytta för att klara de tuffaste utmaningarna i bergen. Den används även för att ta sig till basecamp i Himalaya. Kängorna är lätta och slitstarka och gjorda av det
underhållsfria AlfaAir-materialet. 

Läs mer om Juvass A/P/S GTX

Walk King/Queen Air A/P/S GTX

En bra kompromiss mellan fotledsstöd och komfort under längre perioder Lätta och mycket bekväma vandringskängor i underhållsfritt material och GORE-TEX. Dessa är solida kängor med ett brett användningsområde som sitter mycket bra på foten. 

Gå till Walk King/queen

Eggi Advance GTX

Lätt vandringskänga i läder med bra grepp. Någon lägre skaft än andra kängor. Passar utmärkt för flerdagars-vandringar där man inte bär för tung ryggsäck.

Gå till Eggi Advance GTX
Promenad i shorts och Alfa vandringskängor

Extra höga kängor/Jaktkängor

Jaktkängorna är de högsta kängorna vi har. De ger extra bra skydd för fotleden och vatten. Om du går i sumpig terräng, med en tung ryggsäck eller i mycket krävande terräng, kan jaktkängor vara utmärkta på vandringar.

Var medveten om dina behov. För tyngre personer kan en jaktkänga erbjuda bättre stöd och dämpning än en vandringskänga. Samtidigts, kan personer med låg kroppsvikt tycka att stabila jaktkängor kan vara för styva. Detta påverkar sedan komforten om du går längre promenader, särskilt om du går utan en tung ryggsäck på ryggen.

Rype A/P/S GTX

Lätta, höga stövlar i underhållsfritt material. Perfekta vandringsskor på fuktiga dagar eller i sumpig terräng. Rype A/P/S GTX är också ett bra alternativ om du bär tungt
och behöver extra fotledsstöd. 

Gå till Rype A/P/S GTX

Jerpe A/P/S GTX

Jerpe är en hög, ultralätt känga med hög komfort. Den passar till medeltung ryggsäck på vandring eller jakt, men passar också till bärplockning och längre turer. I dessa får man en otrolig kombination av långvarig vattentålighet, hög komfort och lite extra stabilitet.

Gå till Jerpe A/P/S GTX

Hur väljer man då skor?

För att hitta en vandringssko eller vandringskänga som passar dig, rekommenderar vi att du ställer sig några frågor.

- Var ska jag använda vandringsskorna?
- Hur är terrängen där?
- Är området ofta vått?
- Ska jag gå långa promenader eller korta promenader?
- Ska jag ha en tung ryggsäck eller går jag utan ryggsäck?
- Hur mycket fotledsstöd behöver jag / vill jag ha?
- Passar skorna bra på min fot? Vi har olika bredd på olika modeller!

Sammanfattningen ovan bör inte vara den enda faktorn som avgör valet av sko, utan är en översikt över de olika skafthöjdernas rekommenderade användningsområden och egenskaper. Genom att markera vad som passar bäst i din situation kommer du till den ankelhöjd som passar dig bäst. Sällan kommer en ankellhöjd eller en typ av sko svara på alla dina behov.

Till exempel kan vissa gå mestadels i öppen, lätt terräng (låg) med lite fukt (medium) men med en ryggsäck som så ofta är tyngre än planerat (hög). Då rekommenderar vi att du väljer den höga ankelhöjden för att inte riskera fotledsskador genom att bära en ryggsäck med för lite fotledsstöd i vandringsskon. 

Skador är viktigast att förebygga, sen kommer bekvämlighet och vattentålighet.

Återigen rekommenderar vi att man har minst två par skor för sina utomhusaktiviteter. Du kan behöva "kompromissa" om du ska ha en vandringssko för alla typer av användning, så välj vilka kriterier som är viktigast för dig - och välj skor därefter.

Skriv gärna till oss i chatten om ni har frågor.

Trevlig vandring!