Lär känna din fot

För att du skall välja rätt sko så är det viktigt att du känner dina fötter, Att mäta både längden och bredden ger dig ett grundlag för optimal passform. Senare kommer medvetenheten runt vinkeln på tårna , tjockleken på sockarna, inleggssulor och justering av knytningen påverka så att skorna passar dig bäst möjligt.

Hur du mäter din fot

När du skall mäta din fötter så
är det viktigt att vara nogrann.

1. Legg et ark inntil veggen, ta av sokkene og plasser foten din på arket –
sørg for at hælen treffer veggen.
2. Tegn deretter en rett strek foran den lengste tåen. Distansen mellom enden
av arket og streken utgjør fotens lengde. Mål begge føttene.
3. Finn riktig størrelse i modellens størrelsestabell. Ta utgangspunkt i den
lengste foten når du skal velge størrelse.

Måling av føtter bør ideelt sett gjøres på ettermiddagen, ettersom foten blir
noe tykkere gjennom dagen på grunn av tyngdekraft, varme og aktivitet.

Mätningen av fötterna bör helst göras på eftermiddagen, eftersom foten är som störst då pågrund av belastning,
vätska och värme.

Det är viktigt att inte bara mäta längden på fötterna utan också vara uppmärksam på vinkeln på tårna när du väljer skor.  Nästan 70% av alla damer kommer under sin livstid uppleva att stortån pekar innåt (Hallux Valgus).

Hallux Valgus kan påverka hur du upplever passformen på en sko och inte minst  kan det medföra flera problem med foten om du inte tar hänsyn till detta.

För att motverka Hallux Valgus är det viktigt att ha en bred nog tåbox och inte klämma ihop tårna.En bra sula med stöd till fotvalvet, bidrar till att foten slappnar av i skorna. Se våra inläggssulor.

SOCKAR

Om du använder dig av flera olika typer av sockar eller raggsockar i skorna, så bör du välja en storlek större på skorna. För små skor kan ge dig skoskav och obehag. Vi rekommenderar ofta en tjockare socka i dem kraftigare skorna så som vandringskängor, jaktkängor och vinterskor för att skydda foten. I vandrings och jakt kängor rekommenderar vi ett mellanrum mellan tårna och skorna på 1,3 – 2 cm.

 

PRONERING
Pronation uppstår när foten rullar för mycket innåt när du går på den, fotvalvet faller innåt. Detta kan på sikt ge belastningsskador. För att minimera risken för detta kan man välja att lägga i inläggssulor med stöd till fotvalvet. Har du problem med dina fötter så rekommendrear vi alltid att ta kontakt med en specialist.

Individuellt tillpassad sula

Alla fötter är olika, och vi alla har olika preferenser. Det finns en del justeringar som  du kan göra  för att dina skor skall passa dig bättre. Så som att välja inläggssulor, val av sockar och hur du knyter dem.

Inläggssulor
En ergonomiskt tillverkad sula följer fotens egna anatomi och ger dig stöd, ökad blodcirkulation och komfort. Uppbyggnaden av sulan ger stöd till fotvalvet, motverkar pronation och lyfter foten så att den tar mindre plats och risken för Halux Valgus minskar. Läs mer om våra ergonomsiak sulor här.
Om du önskar mindre volym i skorna eller bättre kontakt med tuskidorna så kan man testa att ha dubbla sulor.  Detta reduserar volym och att foten glider runt i skorna. Du kan också testa att lägga i en hälkil för att undvikaskoskav.

Knyta vandring- och jaktkängor
Använd knytningen aktivt för att få skorna att sitta bäst och ge dig ett bra stöd på tur i terränget. Du har på många modeller fyra låskrokar på varje känga. Knytningen ger dig möjlighet att snöra hårt där du vill och löasare där du önskar. På så vis kan du snöra kängorna så att dem passar dig bättre.