Underhåller Alfa-skor utomhus vid stugan

Underhåll av kängor i nubuckläder

Det är viktigt att du sköter och underhåller dina skor på rätt sätt för att de ska förbli torra och rena med tiden. Äkta läder är som ett extra lager hud, ett naturligt råmaterial som behöver vård för att bibehålla kvaliteten. Smuts och fukt har liten effekt på välskötta skor. Här får du en grundlig introduktion till hur du tar väl hand om dina ALFA-kängor i nubuckläder.

Skovård sett
Vilka underhållsprodukter behöver jag?

Med ALFAs skovård sett för nubuck- och mockaläder får du alla produkter du behöver för att underhålla dina skor så att du får bra vandringsupplevelser oavsett väder i många år framöver.

Kom ihåg
Luftning efter varje långtur

Innersulorna absorberar mycket av fukten och torkar snabbare när de tas ut ur skon. De bör därför tas ut efter varje långresa så att kängorna får luftas och torka upp ordentligt. Detta är särskilt viktigt att tänka på vid flerdagarsvandringar. I en idealisk värld bör en läderstövel få torka i minst 24 timmar innan den används igen.

Ställ aldrig undan smutsiga kängor. Om du ska tvätta, borsta eller impregnera skor bör du också ta bort skosnörena så att du kan komma åt materialet under dem. När innersulorna och skosnörena är borttagna ska du rengöra smutsen. I allmänhet räcker det med att borsta med ALFA Skoborste för nubuckläder och rengöra under rinnande ljummet vatten och lite diskmedel. För särskilt smutsiga kängor använd Alfa Clean & Refresh skorengöringsspray för att effektivt avlägsna fläckar och smuts.

Instruktioner:
1. Ta bort större delen av smutsen med en fuktig trasa.

2. Skaka flaskan och spraya jämnt på skorna eller kängorna.

3. Använd en fuktig trasa för att ta bort den kvarvarande smutsen.

4. Skölj vid behov under kranen och torka skorna eller kängorna med en trasa.

5. Upprepa stegen vid behov och impregnera skorna efteråt.

Yttermaterialet på de rengjorda skorna har fler öppna porer och absorberar lättare vatten. Skorna eller kängorna måste därför impregneras för att hålla fötterna torra.

Om du har rengjort dina skor med vatten måste de torka ordentligt innan du kan behandla dem ytterligare. Det är bäst att låta dem stå i rumstemperatur i 24 timmar. Om du tvättade insidan kan du fylla skorna med tidningspapper i 30 minuter först för att absorbera större delen av fukten. Dina skor tål inte värme och vi rekommenderar att du inte går över 37 grader när du torkar dina skor. Placera aldrig dina stövlar på ett element, nära ugnen eller någon annan värmekälla. Vått läder kan lätt skadas av överdriven torkning då det lätt blir sprött och krymper, vilket ofta resulterar i sprickor på utsatta områden.

Vi rekommenderar att du använder ett fett som är särskilt utformat för nubuckläder och som inte förstör läderets speciella utseende. Vårdprodukterna är mer flytande och riskerar mindre att täppa till skinnet än krämer med högre vaxinnehåll. Du kan använda en trasa för att applicera produkten. Kraftig borstning genererar värme, vilket underlättar krämens absorption i lädret. Använd ALFA Skoborste för nubuckläder med sina styva borst för att fräscha upp ytan så att det återfår sitt mockautseende.

ALFA Skoimpregnering Spray eller Alfa Leather Care är två effektiva impregneringar som skyddar dina skor och kängor från vatten och smuts. Vår unika teknik efterliknar naturen, som ett blad som är vattenavvisande. Produkterna är båda biologiskt nedbrytbara, snälla mot naturen och kan lätt appliceras.

Instruktioner:
1. Rengör skorna eller kängorna.

2. Skaka flaskan väl.

3. Spraya impregneringen över hela skorna eller kängorna.

4. Torka bort överflödig impregneringsprodukt med en trasa.

5. kängorna bör torka i 24 timmar för bästa effekt.

Med rätt underhåll blir lädret betydligt mindre känsligt för att eventuell smuts ska fastna i materialet. Dessutom skyddar impregneringen mot revor och skador på lädret.

Underhåll av Alfa vandringskängor

Hur ofta ska jag behandla mina skor och kängor?

Hur ofta du behöver impregnera och underhålla dina kängor beror på hur mycket du använder dem. Om du ser att de börjar dra till sig vatten (mörka fläckar) på vissa ställen är det dags för en ny impregnering. Före längre turer eller före jakt är det viktigt att stövlarna får en fullständig behandling. Med rätt impregnering ska vattnet droppa av skorna eller kängorna. Du kan applicera skokräm så ofta du vill. Rätt underhåll kan avsevärt förlänga livslängden på dina nubuck kängor.

Förvaring av dina skor

Förvara skorna på ett torrt och väl luftat ställe där det inte är för varmt. Förvara aldrig dina våta skor i fuktiga rum eller i bilen för att undvika mögel, missfärgning och inte minst dålig lukt. Förvara inte skorna på uppvärmda golv med undervärme, eftersom detta torkar ut gummit och förkortar sulans livslängd samt gör att sulorna förlorar sitt grepp.

Med regelbunden skötsel kommer läderkängor att följa med dig på många vandringar framöver!

Goda vänner på toppen av berget