Skötselsråd: Nubuck läder

Skötselråd för Nubuck läder

Hur sköter jag mina kängor i Nubuck läder?

Rätt skötsel är viktigt för att dina Alfa kängor ska hålla sig torra och fina över tid.  Äkta läder beter sig som ett andra skinn, eftersom det är en naturlig råvara som är beroende av skötsel för att behålla sin kvalitet. Smuts och fukt har liten inverkan på väl omhändertagna kängor.
Här kommer du att få en grundlig introduktion hur du tar hand om dina Alfa kängor på bästa sätt.

Lufta efter varje tur

Innersulorna absorberar mycket fukt och bör avlägsnas efter varje längre tur, eftersom de torkar snabbare utanför skon. De bör därför tas ut efter varje längre tur så att kängorna får luftas ut och torkas upp ordentligt. Detta är särskilt viktigt att tänka på vid flerdagars-turer. Det optimala är om en blöt läderkänga kan få torka 24 timmar innan nästa användning. 

Rengöring av kängor i Nubuck läder

Stuva aldrig undan smutsiga kängor.
Kom ihåg att ta bort snören före rengöring, borstning och/eller polering av kängorna.
Efter att du har tagit bort sulor och skosnören, avlägsna smuts från lädret.
För normal mängd smuts räcker det med borstning med ALFA Skoborste Nubuck läder och rengöring under ljummet vatten med lite diskmedel.
För mycket smutsiga kängor rekommenderar vi ALFA Skorengöring-spray. Ett effektivt rengöringsmedel som avlägsnar fläckar och smuts.

Instruktioner:
1. Ta bort lös smuts med en fuktig trasa.
2. Skaka flaskan och spraya jämnt över skon/kängan.
3. Använd en fuktig trasa att tvätta skon/kängan med. 
4. Vid behov skölj av under kranen eller torka av med en trasa.
5. Upprepa om det behövs, låt skon torka ordentligt och impregnera sedan skon omedelbart efter att den har torkat. 

Eftersom rengöringsmedel och rengöring öppnar porerna och lämnar lädret oskyddat, kommer vatten att absorberas omedelbart. För att undvika blöta skor på din nästa tur är det viktigt att noggrant impregnera kängorna för att stänga porerna och återställa de vattenavstötande egenskaperna. 

 

Torkning av kängor i Nubuck läder

Efter att du har rengjort läderkängorna med vatten måste de torka helt innan ytterligare behandling. Det bästa sättet är att låta dem torka i rumstemperatur i 24 timmar. Om du har rengjort insidan av kängan kan du stoppa dem med tidningspapper i 30 minuter för att avlägsna överskottsvatten och minska torktiden. Det kommer att ta ca 2-3 dagar innan de är torra igen.

Det är viktigt att veta att läderstövlar är något känsliga för värme. Därför rekommenderar vi att torknings temperaturen hålls på 37° C eller lägre. Undvik att torka dina skor nära eller på ett element, en eldstad eller annan värmekälla. Vått läder kan bli skört och krympa, vilket ofta leder till sprickor och annan skada.

Vad för slags underhållsprodukter ska jag använda?

Vi uppmanar att man använder en produkt som är för nubuck läder, för att behålla det unika utseendet för materialet. Produkten kan med fördel appliceras med en trasa. Specialanpassade produkter för nubuck är mer flytande och mindre benägna att täppa till som produkter med hög vaxhalt. Kraftig borstning genererar värme och hjälper till för att produkten ska absorberas av lädret. Använd ALFA Skoborste Nubuck läder som är en styv borste för att fräscha upp nubucken så den får tillbaka sitt mockauttryck. 

 

Impregnering av Nubuck läder

ALFA Leather Care och ALFA Lädervax - Skoimpregnering är två effektiva impregneringar som skyddar mot vatten och smuts. Vår unika teknologi efterliknar naturens egna kemi, tänk dig ett löv som är vattenavvisande, och är både biologiskt nedbrytbart, snäll mot vår natur och kan appliceras utan problem inomhus. Impregneringen är PFC-FREE och flaskan går att återvinna.

Instruktioner:
1. Rengör skon/kängan.
2. Skaka flaskan ordentligt.
3. Spraya över hela skon/kängan.
4. Torka av överflödig impregnering med en trasa.
5. Låt skon/kängan torka i 24 h för bästa effekt.

Bra underhåll gör lädret mindre mottaglig för att smuts ska fastna. Dessutom skyddar ett bra vaxlager mot revor och skador på lädret. Torrt läder blir lättare slitet och skadat

 

 

Hur ofta ska jag behandla mina kängor?

Hur ofta du impregnerar beror på hur mycket du använder kängorna. En tumregel är att titta på kängorna, när de börjar absorbera vatten och mörkare fläckar syns på vissa punkter, är det dags för impregnering. Innan längre turer eller före jaktperioden rekommenderas att du noggrant behandlar kängorna.

På kängor som är impregnerade rätt så kommer vattnet att lägga sig som små droppar ovanpå lädret. Detta betyder att lädret är skyddat. Skokräm kan du använda du applicera så ofta du önskar. 

Kom ihåg att rätt skötsel förlänger livslängden på dina kängor betydligt. 

Med frekvent och ordentlig skötsel kommer dina läderkängor att ge dig många års utomhusupplevelser!