Andreas Orset

Andreas Orset

Andreas har under sina 25 år hunnit med att uppleva mycket. Nästan varje morgon i över ett år vaknade han till ljudet av en rinnande bäck eller av fågelkvitter. Varken klockan eller kalendern bestämde hur dagen skulle se ut. Tänk dig att bli anställd för att vandra i norska fjordar och fjäll! Han testade inte bara norska högkvalitativa skor i sitt rätta element, utan i samarbete med Norsk Friluftsliv och Visit Norway förmedlade han även vandringsglädje, vacker natur och gömda pärlor. Med en passion för naturen älskar han att dela och inspirera människor att uppleva fantastiska vandringsögonblick. 

Andreas reste genom Norge i över ett år som ALFAs ambassadör. Vi har pratat med Andreas, för att lära känna honom ännu bättre.

Andreas trivs att vara ute året om, sommar som vinter


- Vilket är din favorit destination?

Senja, Troms

Vad är det roligaste du har upplevt på tur??

Utan tvekan ett mat ögonblick på Hallingskarvet. Det var midvinter och jag var ensam uppe i bergen. Den traditionella lokala rätten “småmat” skulle stå för en ordentlig festmåltid i tältet. Problemet var att den lilla biten hade fryst fast i plastlådan och jag kämpade för att få ut isklumpen. Jag satt ungefär en meter från grytan som stod klar på gasolbrännaren i tältet när det otroliga hände. Jag tryckte på plastlådan och helt oväntat fick isklumpen så hög fart att den flög genom tältet. Det blev tyst i vad som kändes som en evighet, men som förmodligen inte varade mer än några millisekunder. Jag följde isbiten med ögonen och såg min festmåltid försvinna. Jag kan knappt tro vad som hände härnäst. Den lilla matbiten landade i grytan som balanserade på spisen. Jag trodde knappt mina ögon och visste inte om jag skulle skrika eller skratta av glädje. Jag tror att det slutade med att jag gjorde båda. Sedan började jag fundera på hur jag skulle kunna filma det här otroliga ögonblicket, men jag kom fram till att jag inte hade kunnat upprepa detta ögonblick även om jag hade försökt en miljon gånger. 

 

Som tur var gick allt bra till slut och Andreas kunde äta sin medhavda mat


Vilket är ditt stoltaste ögonblick?

Jag är nog stoltast över när jag gick i mål i Eidsbugarden - Jotunheimen efter att ha varit på tur i 13 månader. Det var en resa med upp- och nedgångar, med bra dagar och inte så bra dagar. Men upplevelsen var värt det. Jag lärde mig så mycket om mig själv och såg fantastiska platser längs vägen.

ALFAs ambassadör i mål efter 13 måneder på tur

Julbelysning på tältet skapar stämning året om

De kommande åren kommer Andreas att vara “Äventyrare” «på deltid», och krydda vardagen med en bra blandning av små och stora äventyr.

- Har du några bra tips till den som vill komma ut mer på tur? 
 
Det gäller att göra turen så trevlig som möjligt. Tex att ha julbelysning i tältet året om. Mysigare tältljus får du inte! Att bära extra batterier och ljusslinga är värt den extra ansträngningen.

Jag minns en kväll på Rundemannen. Dimman låg tät lägre i terrängen och var väl upplyst av staden. Med mitt "jultält" blev det magiskt och stämningsfullt. 


- Varför väljer du ALFA?

Jag väljer ALFA för att deras produkter erbjuder hög kvalitet och bra komfort. Det känns tryggt att ta på sig Alfa-skorna oavsett om jag ska på långresor eller korta kvällsturer. De ger vandringsupplevelser utan att man behöver bekymra sig över ömma fötter.


- Har du någon favoritprodukt från Alfa? 

Walk King. En allround-sko som fungerar till det mesta!

Även om Andreas har Walk King som favorit, tackar han ej nej till låga skor om de passar bättre för det givna tillfället

11 snabba med Andreas

 • Torkad turmat eller hamburgare? 

Hamburgare

 • Läderskor eller textilskor? 

Läderskor

 • Sovmorgon eller att gå upp tidigt? 

Gå upp tidigt

 • Nordpolen eller ekvatorn? 

Nordpolen

 • En bra bok eller film? 

Film

 • På tur med Jan Thomas eller Lothepus? 

Kan jag ta med båda? 

 • Lofoten eller Jotunheimen? 

Lofoten

 • Tält eller sova under bar himmel? 

Tält

 • En långtur eller många, korta? 

Många, korta

 • På tur själv eller i sällskap med någon? 

I sällskap med någon

 • Facebook eller instagram? 

 Instagram