Slitstark lätt känga för vandring och jakt i varierad terräng

Underhåll av
M/77 Marschkänga

För nästan 50 år sedan utvecklade ALFA den ultimata marschkängan för de norska väpnade styrkorna. Kängorna klarar de tuffa förhållandena i den norska naturen och har hög slitstyrka, torkar snabbt, är lätta och kan anpassas efter dina fötter. ALFA förser idag Försvarsmakten med M/77 Marsjstøvel med samma gedigna kvalitet som 1977.

Med rätt underhåll kommer dessa skor att vara vattentäta och anpassade till dina fötter.  

Skovård sett
Vilka underhållsprodukter behöver jag?

Med ALFA's skovård sett för fullnarvsläder får du alla produkter du behöver för att underhålla dina skor så att du får en bra vandringsupplevelse oavsett väder i många år framöver.

Luftning efter varje långresa

Innersulorna absorberar mycket fukt och torkar snabbare när de tas ut ur stöveln efter varje resa, så att kängorna kan luftas ordentligt och torka upp ordentligt.

Detta är särskilt viktigt efter flerdagarsresor. I en idealisk värld ska en våt läderkänga kunna torka i minst 24 timmar innan den används igen.

Förvaring av dina läderstövlar

Förvara dina kängor på en torr och väl luftig plats, där det inte är för varmt. Förvara aldrig dina våta kängor i fuktiga rum eller i bilen för att undvika mögel, missfärgning och inte minst dålig lukt. Förvara inte dina kängor på uppvärmda golv med undervärme, eftersom detta torkar ut gummit och förkortar sulans livslängd samt gör att sulorna förlorar sitt grepp.

STEG 1

Rengöring av dina läderkängor

Ställ aldrig undan smutsiga kängor. Om du ska tvätta, borsta eller impregnera kängorna bör du också ta bort skosnörena så att du kan komma åt materialet under dem. När innersulorna och skosnörena är borttagna ska du rengöra smutsen.

I allmänhet räcker det med att borsta med ALFA Skoborste för fullnarvsläder och rengöra under ljummet rinnande vatten med lite diskmedel. För särskilt smutsiga stövlar använd Alfa Clean & Refresh skorengöringsspray för att effektivt avlägsna fläckar och smuts.

Instruktioner:
1. Ta bort större delen av smutsen med en fuktig trasa.

2. Skaka flaskan och spraya jämnt på skorna eller kängorna.

3. Använd en fuktig trasa för att ta bort den kvarvarande smutsen.

4. Skölj vid behov under kranen och torka skorna eller kängorna med en trasa.

5. Upprepa stegen vid behov och impregnera skorna efteråt.

Yttermaterialet på de rengjorda skorna har fler öppna porer och absorberar lättare vatten. Skorna eller kängorna måste därför impregneras för att hålla fötterna torra.

STEG 2

Torkning av läderkängor

Om du har rengjort dina kängor med vatten måste de torka ordentligt innan du kan behandla dem ytterligare. Det är bäst att låta dem stå i rumstemperatur i 24 timmar. Om du tvättade insidan kan du fylla skorna med tidningspapper i 30 minuter först för att absorbera större delen av fukten. Därefter tar det 2-3 dagar innan kängorna är helt torra igen.
Dina kängor tål inte värme och vi rekommenderar att du inte går över 37 grader när du torkar dina dem. Placera aldrig dina kängor stövlar på ett element, nära ugnen eller någon annan värmekälla. Vått läder kan lätt skadas av överdriven värme då det blir sprött och krymper, vilket ofta resulterar i sprickor på utsatta områden.

STEG 3

Smörjning av läderkängor

Skopolish ger näring, mjukhet och fukt åt materialet och ger tillbaka färgen till lädret, vilket förlänger kängornas livslängd. ALFA Shoe Care Polish skokräm finns i svart och brunt, är vattenbaserad och innehåller endast naturliga ingredienser.

Instruktioner:
1. Applicera skopolishet med en trasa.

2. Låt det torka och borsta sedan över kängorna med en trasa eller en borste.

Därefter ska kängorna impregneras med ALFAs lädervax.

STEG 4

Impregnering av läderkängor

Korrekt impregnering minskar vatten- och smutsabsorptionen samtidigt som andningsförmågan bibehålls. ALFA Läder Wax är ett naturligt vax som impregnerar, återfuktar lädret och lämnar en lätt glänsande hinna. Den bör därför endast användas på fullkornsläder som har en slät yta.

Instruktioner:
1. Rengör kängorna med en trasa eller borste.

2. Applicera vaxet med en trasa.

3. Vänta i cirka 10 minuter innan du polerarkängorna med en trasa eller borste.

Genom att sköta läderet på rätt sätt blir det betydligt mindre känsligt för att smuts ska fastna på det. Ett bra vaxlager skyddar dessutom mot revor och skador på lädret. Efter impregneringen bör stövlarna regelbundet borstas väl med skokräm eller vax.

Hur ofta ska jag behandla mina kängor?

Hur ofta du behöver impregnera och underhålla dina kängor beror på hur mycket du använder dem. Om du ser att kängorna börjar dra åt sig vatten (mörka fläckar) på vissa ställen är det dags för en ny impregnering. Före längre resor eller före jakt är det viktigt att kängorna får en fullständig behandling. Med rätt impregnering ska vattnet droppa av skorna. Du kan applicera skokräm så ofta du vill.
Rätt underhåll kan avsevärt förlänga livslängden på dina kängor.

Vill du komplettera med några andra skor så kan du se våra vandringsskor.

Med regelbunden skötsel kommer läderkängorna att följa med dig på många vandringar framöver!