Skötselråd: M77 kängorGrundlig introduktion till skötsel av kängor i fullnarvsläder.

För snart 50 år sedan utvecklade ALFA den ultimata marschkängan till Norska Försvaret. Kängorna tåler tuff användning i norsk natur och har hög hållbarhet, torkar snabbt, har låg vikt och kan anpassad efter fötterna med rätt underhåll.  ALFA levererar idag M/77 till Försvarsmaken med samma solida kvalitet som  de gjorde år 1977. Med rätt underhåll blir kängorna relativt vattentäta och under tid kommer de att anpassa sig efter din fot. 

Lufta efter varje tur

Innersulorna absorberar mycket fukt och bör avlägsnas efter varje längre tur, eftersom de torkar snabbare utanför skon. De bör därför tas ut efter varje längre tur så att kängorna får luftas ut och torkas upp ordentligt. Detta är särskilt viktigt att tänka på vid flerdagars-turer. Det optimala är om en blöt läderkänga kan få torka 24 timmar innan nästa användning. 

Rengöring av läderkängor

Stuva aldrig undan smutsiga kängor.

Kom ihåg att ta bort snören före rengöring, borstning och/eller polering av kängorna.
Efter att du har tagit bort sulor och skosnören, avlägsna smuts från lädret.
För normal mängd smuts räcker det med borstning med ALFA Skoborste Fullnarvsläder och rengöring under ljummet vatten med lite diskmedel.
För mycket smutsiga kängor rekommenderar vi ALFA Skorengöring-spray. Ett effektivt rengöringsmedel som avlägsnar fläckar och smuts.
Instruktioner:
1. Ta bort lös smuts med en fuktig trasa.
2. Skaka flaskan och spraya jämnt över skon/kängan.
3. Använd en fuktig trasa att tvätta skon/kängan med. 
4. Vid behov skölj av under kranen eller torka av med en trasa.
5.Upprepa om det behövs, låt skon torka ordentligt och impregnera sedan skon omedelbart efter att den har torkat. 

Eftersom rengöringsmedel och rengöring öppnar porerna och lämnar lädret oskyddat, kommer vatten att absorberas omedelbart. För att undvika blöta skor på din nästa tur är det viktigt att noggrant impregnera kängorna för att stänga porerna och återställa de vattenavstötande egenskaperna. 

Torkning av kängor i läder

Om du har rengjort läderkängorna med vatten måste de torka helt innan ytterligare behandling. Det bästa sättet är att låta dem torka i rumstemperatur i 24 timmar. Om du har rengjort insidan av kängan kan du stoppa dem med tidningspapper i 30 minuter för att avlägsna överskottsvatten och minska torktiden. Det kommer att ta ca 2-3 dagar innan de är torra igen.
Det är viktigt att veta att läderkängan  är något känsliga för värme. Därför rekommenderar vi att torknings temperaturen hålls på 37° C eller lägre. Undvik att torka dina kängor nära eller på ett element, en eldstad eller annan värmekälla. Vått läder kan bli skört och krympa, vilket ofta leder till sprickor och annan skada. 


Vad för slags underhållsprodukter ska jag använda?

ALFA Skokräm(svart/brun) - skokräm som vårdar, beskyddar och ger färg tillbaks på dina skor/kängor i fullnarvsläder, det vill säga skinn med blanka ytor. Den vårdar, mjukgör och ger näring åt skinnet och förlänger därmed skon/kängans livslängd. Den är vattenbaserad och innehåller bara naturliga ingredienser. 

Instruktioner:
1. Rengör lädret.
2. Applicera skokrämen med en trasa och smörj in den i skinnet.
3. Låt torka och putsa sedan med en trasa eller borste.
4. Impregnera sedan skon/kängan med ALFAs spray eller vax. 

Impregnera läderkängor

Impregnering reducerar vatten- och smutsupptaget, samtidigt som skon behåller sin andningsförmåga. 
Använd ALFA Lädervax - Skoimpregnering som innehåller naturlig vax som impregnerar och skyddar mot vatten och smuts. De ger fukt till lädret och lämnar en lätt glänsande hinna och bör därför endast användas på full grain läder, dvs läder med slät yta. 

Instruktioner:

1. Rengör skon/kängan med en trasa eller borste. 
2. Tillför vaxet med en trasa.
3. Vänta ca 10 minuter innan du sedan putsar skon/kängan med en trasa eller borste.

Bra underhåll gör lädret mindre mottaglig för att smuts ska fastna. Dessutom skyddar ett bra vaxlager mot revor och skador på lädret. Torrt läder blir lättare slitet och skadat.
Efter impregnering bör kängorna regelbundet behandlas med skokräm eller vax.

Hur ofta ska jag behandla mina kängor?

Hur ofta du impregnerar beror på hur mycket du använder kängorna. En tumregel är att titta på kängorna, när de börjar absorbera vatten och mörkare fläckar syns på vissa punkter, är det dags för impregnering. Innan längre turer eller före jaktperioden rekommenderas att du noggrant behandlar kängorna.

På kängor som är impregnerade rätt så kommer vattnet att lägga sig som små droppar ovanpå lädret. Detta betyder att lädret är skyddat. Skokräm kan du använda du applicera så ofta du önskar. 

Kom ihåg att rätt skötsel förlänger livslängden på dina kängor betydligt. 

Förvaring av kängor i fullnarvsläder

Förvara dina kängor på en torr och ventilerad plats, men förvara dem inte för varmt. Förvara aldrig blöta kängor i fuktiga rum eller i din bil, eftersom de då riskerar exponeras för mögel och missfärgning. Förvara inte kängorna på uppvärmda golv eftersom det torkar ut gummi och minskar sulans livslängd. Sulan kommer också att uppfattas som halare. 


Det Norska Försvaret har gjort en video som presenterer hur man bäst går inn M77 kängorna och hur man underhåller dem: