Kläder och skor till sommarturer

Kläder och skor till sommarturer

av Sindre Kolbjørnsgard

Jag minns mina första fjällvandringar när ryggsäcken alltid var fylld med för mycket kläder och skor som inte passade till vandringens ändamål. Som tur är har detta förändrats och jag vill nu säga att jag har fulländat min packningslista. Därför vill jag dela detta med er så att ni inte behöver göra samma misstag som jag. Denna packlistan använder jag på allt från två dagars resor till en månadslång sommarexpedition på fjället. Naturligtvis finns det några justeringar som kan vara nödvändiga, men dessa är oftast väldigt små och beror ofta på antalet plagg.

Skor

Om jag ska täcka längre sträckor över flera dagar så tar jag alltid med mig två typer av skor. Det första är ett par lätta vandringskängor som har en bra passform, och passformen är helt klart det viktigaste kriteriet när det gäller val av skor. Så lägg ner mycket tid på att välja den sko som passar bäst för din fot. Förutom passform väljer jag väldigt ofta skor baserat på vikt, jag älskar att kunna gå med en lätt Gore Tex-sko som samtidigt har en tillräckligt styv sula. Här kan jag verkligen rekommendera ALFA HOLT A/P/S GTX som jag tycker är en fantastisk sko för denna användning. Den andra typen av skor jag alltid tar med mig är löparskor och då helst inte Gore Tex. Dessa är också fina skor att ha på sig i sitt läger eller för dagsutflykter. Om jag måste resa stora sträckor på torra stigar eller grusvägar använder jag nästan alltid löparskor, oavsett om ryggsäcken väger över 30kg. För mig är mitt perfekta skoset därför ett par lätta fjällskor och ett par lätta löparskor.

Kläder

Som man har hört så många gånger så finns det inget dåligt väder, bara dåliga kläder. Att välja bra och “rätt”  kläder är dock en fråga som kan övervägas oändligt. Alla har sina egna preferenser och åsikter, så jag vill säga direkt att denna lista är det som har fungerat för mig de senaste åren. Den första indelningen jag använder för att kategorisera kläderna är något jag lärde mig i försvaret: Dry-kit och wet-kit. Enkelt förklarat, wet-kit är kläderna som jag kan bli blöta, och dry-kit är kläderna som alltid ska vara torra och redo att användas om något kritiskt händer. Det betyder att jag inte byter från våta kläder till att torra bara för att det är bekvämare, men jag försöker torka det blöta på kroppen. I dry-kit har jag också extra strumpor och underkläder som jag kan byta till på längre resor.

Dry kit

 • 1 överdel av nättyg
 • 1 Nätunderställströja
 • 1 par ullbyxor (+1/vecka på längre turer)
 • 1 par ullsockar att ha i sovposen (+1/ vecka på längre turer)

Wet kit (det som inte används är i regel vattentätt packat)

 • 1 överdel av nättyg
 • 1 fleecejacka
 • 1 t-shirt i ull
 • 1 par tunna softshellbyxor
 • 1 par GORE-TEX-byxor
 • 1 trelagers GORE-TEX jacka
 • 1 par löparshorts
 • 1 par ullbyxor
 • 1 par ullsockar
 • (1 isolerad jacka) (Denna tar jag aldrig med om jag vet att det blir lite stilla)
 • 1 mössa
 • 1 par vindtäta handskar
 • 1 par hemstickade ullvantar
 • 1 buff

På längre resor eller expeditioner brukar jag skölja några av kläderna längs vägen och därför behöver jag inte ta med mig många fler ombyten. Vissa kanske säger att du behöver mer kläder om du ska ut på längre resor eller expeditioner, med det håller jag inte med om. Som regel har jag med mig mer kläder på de korta resorna jämfört med de långa. 


Slutligen vill jag säga att jag hoppas att mina val av skor och kläder kan hjälpa dig att undvika att göra samma misstag som jag har behövt göra, för att till slut komma fram till denna optimala packlista.


Lägg en kommentar

Notera att kommentarer måste godkännas innan den publiceras

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy . Användarvillkor gäller.