Vilka vandringsskor ska jag välja?

Vilken vandringssko skall jag välja?

Det kan vara svårt att ta reda på vilken vandringssko du skall välja till ditt användningsområde. Det finns flera olika ankelhöjder att välja ibland och flera olika vandringsskor. Här kan vi hjälpa dig med att hitta vilken vandringssko som passar dig bäst så att du kan njuta av dina vandringar och promenader.

Ankelhöjder

ALFA har vandringsskor i två olika höjder (låg eller meddel), och vandringskängor och jaktkängor som är ännu högre i skaftet. Många önskar att ha en vandringssko till alla typer av vandringar, men vi rekommenderar att går du mycket som går mycket så är det en bra investering att i alla fall ha två olika skor til olika användningsområder. För att göra det enklare för dig att välja vandringssko så kan du se mer i översikten under.

Låga vandringsskor

När använder man låga vandringsskor? En helt låg vandringssko har inget ankelstöd och vi rekommenderar generellt denna typen av skor på stig och vägar som inte är krävande. Skorna passar bäst när du inte går med ryggsäck eller med en väldigt lätt ryggsäck. Vandringsskor utan stöd för ankeln ställer högre krav på styrkan och stabiliteten i ankeln. Till promenader och vandringar där du har god översikt och inte tekniskt terräng passar en låg vandringssko perfekt. Se lätta vandringsskor.

Låga vandingsskor ägnar sig sämre till långa turer i regn, då vått gräs, ljung och buskar kan göra skorna våta ovanifrån och ner. Men med Gore-tex i skorna så kan du gå i lätt terräng på fuktiga dagar men fukt som kommer uppifrån och ner kan även göra en Gore-texssko våt.

Piggenn A/P/S

Materiale: AlfaAir™
⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯
Moderat isolasjon
⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯
Regular passform
⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯
Moderat sålestivhet
⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯
Veldig gode pusteegenskaper
⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯
Vekt: 315 (EU 42)
⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯
Pris: 2499.-

Mellanhöga vandringsskor

Vill du ha lite mer stöd så är nästa steg den mellanhöga vandringsskon. Dem passar bättre med en lätt ryggsäck och kan användas på lite längre dagsturer och på fina stigar.

Moderat ankeltstöd ägnar sig bättre på lite tekniska stigar men man måste fortfarande vara försiktig. En halvhög sko ger anklarna lite mer avlastning, men desto tyngre ryggsäck, brantare terräng eller mer teknsik stig kräver mer av dig. Mellanhöga vandringgskor klarar mer väta från högt gräs än en låg så länge vattnet kommer från sidan och inte ovanifrån. Är det väldigt våta förhållanden så kan man "mätta" skorna så att vattnet till slut kryper över kanten.

Eide Advance GTX

En lätt vardagsskor med GORE-TEX, utvecklad med ortopediska principer. Eide ska ersätta sneakers eller löparskor som man kanske använder på vandringar men som gör mer skada än nytta. En otroligt bekväm sko som gör vardagen lite bättre och utmärkt för vandringar på jämnt underlag. Eide är en del av Steg-kollektionen.

Gå till steg-kollektionen

Drift Advance GTX

En lätt och vattentät vandringssko med fokus på grepp och dämpning som också funkar till trail running. Skon har quick-lacing som gör det enkelt att ta av och på skon.

Gå till Drift Advance GTX

Piggen A/P/S GTX

En ultralätt och slitstark vandringssko med utmärkt grepp och mjuk dämpning. En all-rounder för korta till mellanlånga turer. BOA®-snörningen låter dig justera passformen med mikroprecision.

Gå till piggen A/P/S GTX

Munro Perform GTX

Munro är en riktigt populär sko, speciellt i Sverige. En vattentät vandringsko av nubuck-läder för det kallare halvåret, gjord för vandring och vardag och har en grövre vibram-sula.

Gå till munro Perfrom GTX
Fjällvandring med Alfa-skor på fötterna

Mellanhöga vandringsskor

Gren Advance GTX

Lätta och bekväma vandringsskor för dagsturer i skog och mark. Yttermaterialet är slitstark, syntetisk cordura-material. Skon har fotledsstöd, bra grepp och GORE-TEX. Finns i flera färger.

Gå till Gren Advance GTX

Mesa Perform GTX

Den högre versionen av Munro. En riktigt populär sko i Sverige på grund av dess mångsidighet under kallare halvåret. En vattentät vandringsko av nubuck-läder för vandring och vardag och har en grövre vibram-sula.

Gå till mesa perform GTX
679900110-bregne_aps_gtx_m-black-front

Bregne A/P/S GTX

Den högre versionen av Piggen. En ultralätt och slitstark vandringssko med utmärkt grepp och mjuk dämpning. BOA®-snörningen låter dig justera passformen med mikroprecision.

Gå till bregne A/P/S GTX
Uppe i fjällen för jakt med Alfa jaktstövlar

Vandringskängor

När skall man välja en vandringskänga? – tänkeren del. Dem flesta av ALFAs vandringskängor är tillverkade till att gå med i fjällterräng. Dem är bekväma att gå längre vandringar med, har ett bra ankelstöd som stöttar dig när du går med tyngre packning. Några modeller har också en extra stöd till ankel för att klara tyngre turer och mer utmande terräng, perfekt till toppturer.

Med ett högre skaft får du mer skydd och stöd från kängan än med en låg sko eller mellanhög vandringssko. En hög vandringskänga passar också bättre när det regnar, är vått eller om du skall gå något i myr. Det tar längre tid innan skorna blir mättade av vatten och det kan börja krypa över kanten in i skorna.

Sammanfattningen ovan bör inte vara den enda faktorn som avgör valet av sko, utan är en översikt över de olika skafthöjdernas rekommenderade användningsområden och egenskaper. Genom att markera vad som passar bäst i din situation kommer du till den ankelhöjd som passar dig bäst. Sällan kommer en ankellhöjd eller en typ av sko svara på alla dina behov.

Till exempel kan vissa gå mestadels i öppen, lätt terräng (låg) med lite fukt (medium) men med en ryggsäck som så ofta är tyngre än planerat (hög). Då rekommenderar vi att du väljer den höga ankelhöjden för att inte riskera fotledsskador genom att bära en ryggsäck med för lite fotledsstöd i vandringsskon. 

Skador är viktigast att förebygga, sen kommer bekvämlighet och vattentålighet.

Återigen rekommenderar vi att man har minst två par skor för sina utomhusaktiviteter. Du kan behöva "kompromissa" om du ska ha en vandringssko för alla typer av användning, så välj vilka kriterier som är viktigast för dig - och välj skor därefter.

Skriv gärna till oss i chatten om ni har några frågor.

Trevlig vandring!