Vilka vandringsskor ska jag välja?

Vilka vandringsskor ska jag välja?

Det finns många vandringsskor att välja mellan, med olika skafthöjder och stabilitet. Hitta en sko som passar ditt användingsområde och din fot så att du kan njuta av vyerna på dina vandringar.

"Vilken vandringssko borde jag välja?" Det finns en stor djungel av skor att välja mellan för vandring. I den här artikeln försöker vi ge dig svaret på vilken sko som passar din användning.

Vandringsskor eller bergskängor?

Många ställer sig själva frågan "Vilken vandringskänga ska jag välja?". Ofta måste du köpa en "vandringssko eller bergskänga" - eller kanske en medelhög vandringssko. Det börjar ofta som ett val för komfort och vikt, men kokar ner till användningsområdet och vilket stöd och stabilitet man behöver. Om du behöver nya vandringsskor och undrar om vilka vandringsskor eller vandringsskängor som är rätt för dig, hittar du några bra tips i den här artikeln.

ALFA har vandringsskor i tre höjder (låga, medelhöga och höga) samt jaktstövlar som är ännu högre. Många vill ha en vandringssko för alla typer av användning, men våran rekommendation är att om du är en ivrig vandringsperson som går på olika typer av vandringar, bör garderoben innehålla minst två par anpassade till användningen. För att välja rätt vandringssko för dig får du en introduktion till de olika höjdernas användningsområden. Längst ner hittar du också en kort guide till rätt val.

LÅGA VANDRINGSSKOR

En mycket låg vandringssko har inget fotledsstöd, och vi rekommenderar i allmänhet denna typ av sko endast för användning på stigar och vägar där terrängen inte är krävande. De passar bäst utan ryggsäck, eller möjligen med en väldigt lätt ryggsäck. Skor utan fotledsstöd ställer högre krav på anklarnas styrka och stabilitet. För promenader på stigar och i andra områden där terrängen är öppen och relativt enkel är låga skor utmärkta. Med få hinder att stöta på är vandringsskorna både lätta och bekväma.
Under de senaste åren har ett ökande antal fotledsskador rapporterats i fjällen och vi tror att en högre och stabilare känga kommer att vara mer lämplig för krävande terräng, områden med mycket sten och andra utmaningar. En ankelvrikning eller ännu värre en trasig fotled är inte vad du vill uppleva på din vandring.
Låga vandringskängor är ofta också mindre motståndskraftiga mot vatten som kommer uppifrån, till från exempel ljung och långt gräs. Detta beror på att vattnet kan dra över överkanten och in i skon, så även om skon har ett GORE-TEX-membran som skyddar, är det nästan oundvikligt att få ner vatten i en låg sko under våta förhållanden. 

Våra rekommenderade låga vandringsskor:

  

DRIFT ADVANCE GTX

Lätta och bekväma vandringsskor med bra dämpning och extremt bra grepp. Dessa skor är ett bra val för de flesta utomhusaktiviteter. Det slitstarka Bluesign®-godkända materialet är anpassat för promenader i skog och mark. 

Läs mer om Drift Advance GTX

CECILIE ADVANCE GTX

Lätta, trendiga och bekväma vandringsskor för kvinnor designade av Cecilie Skog. Cecilie vandringsskor finns i två olika modeller, en med en hög fotstrumpa och en låg. Båda modellerna har bra dämpning och bra grepp och är idealiska för enklare promenader i skogen och för användning i stadsbilden.

Läs mer om Cecilie vandringsskorna från ALFA 

BRINK ADVANCE GTX

Om du letar efter en stabil låg vandringssko med en bekväm passform och bra grepp för enklare vandringar och vardagligt bruk, är Brink Advance GTX en perfekt vandringssko. Skorna är slitstarka och GORE-TEX-membranet säkerställer vattentäthet och andningsförmåga. 

Läs mer om Brink Advance GTX

MUNRO PERFORM GTX

Klassiska, bekväma vandringsskor i läder med bred passform. Skon är designad för en aktiv livsstil och passar bra både på lättare vandringar och i stadsbilden. 

Läs mer om Munro Perform GTX

 
Se alla låga vandringsskor från ALFA här


MEDELHÖGA SKOR

Ett snäpp högre hittar man medelhöga vandringssko. Medelhöga vandringssko passar bättre med en lätt ryggsäck och kan användas på längre dagsutflykter där du bär en relativt lätt ryggsäck och har bra vägar att gå på. Måttligt fotledsstöd innebär att man kan gå avslapnad på lite krångligare stigarna, men du måste ändå vara extra försiktig när utmaningarna ökar.

En halvhög sko ger anklarna lite lättnad, men ju tyngre ryggsäcken eller ju brantare du går, desto mer kommer anklarna att utmanas. Medelhöga skor tål också något högre, vått gräs. Vatten som kommer "från sidan" kommer i fall där skon har ett GORE-TEX-membran inte tränga in i skon utan kan, som på låga skor, efter ett tag krypa över överkanten.

Våra rekommenderade medelhöga vandringsskor:

 

KVIST ADVANCE 2.0 GTX

Lätta och bekväma vandringsskor med fotledsstöd, bra grepp och GORE-TEX. Perfekta halvhöga skor för dagsutflykter i skogen.

Läs mer om Kvist Advance 2.0 GTX

GREN ADVANCE GTX

Lätta och bekväma vandringsskor för vardagliga turer i skogen. Skon har fotledsstöd, bra grepp och GORE-TEX. 

Läs mer om Gren Advance GTX

Se alla halvhöga vandringsskor från ALFA här

HÖGA VANDRINGSSKÄNGOR / BERGSKÄNGOR

"Varför vandringskängor?" tänker vissa. De flesta av ALFA:s höga vandringskängor är avsedda för den typiska nordiska bergsterrängen, där vi oftast går i bergen och inte bara "klätrar" upp på topperna (vilket är vanligare längre söderut i Europa). Det vill säga, de är bekväma att gå långa promenader med, samtidigt som de ger extra fotledsstöd. Med en något högre axel får du mer skydd och stöd än i en låg eller medelhög vandringssko.

Dessa skorna är också bra för lite tyngre ryggsäckar eller brantare terräng, eftersom anklarna också får extra stöd. Vissa modeller är också extra stelnade för att tåla ännu tuffare terräng. Dessa har mindre flexibilitet och är därför inte lika lämpliga för långa vandringar, men är utmärkta för toppturer. Några av dessa modellerna kan också ha stegjärn. Oavsett skor, bör man alltid vara medveten om krävande terräng, för att undvika ankelvrickning eller andra skador. De höga kängorna är mer motståndskraftiga mot vatten från långt gräs och det tar längre tid innan vatten "kryper upp" materialet och når över överkanten. De är därför också lämpliga i våtare terräng.

Våra rekommenderade vandringskängor:

 

IMPACT A/P/S GTX

Unika bergskängor med hög hållbarhet som ger extra lång livslängd för att ge ett lågt miljöavtryck. Dessutom är skon utformad så att alla delar enkelt kan bytas ut av en skomakare om delen skulle gå sönder. Den perfekta vandringsskon för aktiva vandrare som vill investera i utrustning som ger ett hållbart friluftsliv. 

Läs mer om Impact A / P / S GTX

JUVASS A/P/S GTX

Juvass-modellen har utvecklats i nära samarbete med guiderna på Juvasshytta för att klara den tuffaste användningen i de norska bergen. Stövlarna är lätta och slitstarka och gjorda av ett underhållsfritt material. Det här är skon för aktiva vandrare i bergen som vill ha skor som hjälper dem att nå sina mål.

Läs mer om Juvass A/P/S GTX

WALK KING / QUEEN AIR A/P/S GTX

Lätta och mycket bekväma vandringskägor i underhållsfritt material och GORE-TEX. Dessa är solida kängor med ett brett användningsområde som sitter mycket bra på foten. Kängorna passar lika bra på vandringar i skogen som i bergen. 

Läs mer om Walk King / Queen Air A/P/S GTX

EGGI ADVANCE GTX

Superlätta vandringskängor i läder med bra grepp och GORE-TEX. Dessa kängorna är mycket lämpliga för vandring mellan stugor och vandringar där du inte bär för tung ryggsäck.

Läs mer om Eggi Advance GTX

Se ALFAs vandringskängor här

EXTRA HÖGA VANDRINGSSKÄNGOR / JAKTKÄNGOR

Jaktkängorna är i allmänhet de högsta stövlarna vi har. De ger extra bra skydd för fotleden, förutom motstånd mot fukt. Generellt kan vi säga att ju längre fukten måste "krypa upp i materialet", desto längre förblir skon torr. Om du går i sumpig terräng, med en tung ryggsäck eller i mycket krävande terräng, kan jaktkängor också vara utmärkta på vandringar.

Var medveten om dina behov. Personer med låg kroppsvikt kan tycka att de mest stabila av jaktkängorna (som Bever Pro Advance) kan vara för styva. Detta påverkar sedan komforten om du går längre promenader, särskilt om du går utan en tung ryggsäck på ryggen. Det är därför viktigt att alltid prova kängorna inomhus innan du ger dig ut på en vandring, för att känna att kängan passar bra och är bekväm på foten.

Våra rekommenderade jaktkängor för promenader:

 

RYPE A/P/S GTX

Lätta, höga stövlar i underhållsfritt material och GORE-TEX. Perfekta vandringsskor på fuktiga dagar eller i sumpig terräng. Rype A/P/S GTX är också ett bra alternativ om du bär tung last och behöver extra fotledsstöd. 

Läs mer om Rype A / P / S GTX

Se ALFAs jaktkängor här

UNDANTAGET SOM BEKRÄFTAR REGLEN

 

Ingen regel utan undantag. Holt A/P/S GTX och Jerpe A/P/S GTX i AlfaAir-material är båda höga kängor med mycket låg vikt och hög komfort. De är bra för medeltunga ryggsäckor för vandring och jakt, men är lika lämpliga för bärplockning och längre vandringar på grund av låg vikt och hög komfort.

I dessa kängorna får du både motstånd mot vatten, hög komfort och lite extra stabilitet.

Läs mer om Holt A/P/S GTX här

Läs mer om Jerpe A/P/S GTX här

HUR väljer man rätt vandringssko?

För att hitta en vandringssko eller bergskänga som passar dig, rekommenderar vi att du ställer dig själv några frågor för att hitta en modell som är anpassad till ditt användningsområde. I slutändan är det också viktigt att låta foten vara en del av beslutet. Om en vandringssko inte passar din fot bidrar den inte till en ännu bättre vandringsupplevelse.

  • Var ska jag använda vandringsskorna?
  • Hur är terrängen där?
  • Är området ofta vått?
  • Ska jag gå långa promenader eller korta promenader?
  • Ska jag ha en tung ryggsäck eller går jag utan ryggsäck?
  • Hur mycket fotledsstöd behöver jag / vill jag ha?
  • Passar skorna bra på min fot?
  Låga vandringsskor Medium höga vandringsskor Hög bergskänga Jaktkänga
Terräng Öppet, enkelt Klart med några utmaningar Medium till krävande Krävande
Fukt Torrt Lite fukt Mer fukt Våt
Tur typ Korta vandringar Stuga till stuga Berg Hel dag
Säckstorlek Utan ryggsäck Lätt ryggsäck Ryggsäck Tung ryggsäck
Fotledsstöd Nej Medium Bra Mycket bra

 

Sammanfattningen ovan är inte en slutsats, utan en översikt över de olika skafthöjdernas rekommenderade användningsområden och egenskaper. Genom att markera vad som passar bäst i din situation kommer du till den ankelhöjd som passar dig bäst. Sällan kommer alla svar att hamna inom en ankellhöjd.

Till exempel kan vissa gå mestadels i klar, lätt terräng (låg) med lite fukt (medium) men med en ryggsäck (hög). Då rekommenderar vi att du väljer den höga ankelhöjden för att inte riskera fotledsskador genom att bära en ryggsäck med för lite fotledsstöd i vandringsskon. Detsamma gäller för dem som t.ex. går korta promenader (låg) i medel till krävande terräng (hög) med en lätt ryggsäck (medium). På grund av terrängens utmaningar går du då säkrare med en hög vandringssko än en låg eller medelhög och kan njuta av vandringen istället för att ständigt uppmärksamma var du går.

Om du gör olika typer av vandrigar och inte vill ha mer än ett par rekommenderar vi att du väljer den typ av vandringar som du oftast kommer använda skorna i. Det kan finnas behov av att göra några "kompromisser" om du ska ha en vandringssko för alla typer av användning, så välj vilka kriterier som är viktigast för dig - och välj skor därefter.

Trevlig vandring!