Vilka vandringsskor ska jag välja?

Vilka vandringsskor ska jag välja?

Många ställer sig själva frågan "Vilken vandringskänga ska jag välja?". Olika skafthöjder, yttermaterial och stabilitet avgör vilka skor man behöver för sitt ändamål, men gör det desto svårare att välja mellan modeller. Detta inlägg hjälper dig hitta en sko som passar ditt användingsområde och din fot så att du slipper tänka på din utrustning och istället kan fördjupa dig i utomhusupplevelsen.

Inte lässugen? Ta vår quiz för att se vilka skor matchar dina svar bäst!

Vandringsskor eller kängor?

Oftast handlar det om att köpa en vandringssko eller vandringskänga - eller kanske en medelhög vandringssko. Det börjar ofta med att ta ett beslut om skons komfort och vikt, men kokar sen ner till användningsområdet och vilket stöd och stabilitet man behöver. Om du behöver nya vandringsskor och undrar om vilka vandringsskor eller vandringsskängor som är rätt för dig, så hittar du några bra tips i den här guiden.

ALFA har vandringsskor i fyra höjder — låga, medelhöga och höga — samt jaktstövlar som är ännu högre. 

Många vill ha en vandringssko för alla typer av användning, men vi rekommenderar att om du är en entusiastisk vandrare som går på olika typer av vandringar, bör skohyllan innehålla minst två par anpassade till användningen. Det är en underbar känsla när man ute på turen inser att utrustningen är helt rätt för dagen. En "allt-i-allo" sko kan aldrig ge den upplevelsen men kan istället tillfredställa varndrare med en minimalistisk livsstil.

För att välja rätt vandringssko går vi igenom de olika höjdernas användningsområden. Längst ner hittar du också en förenklad guide till hur man väljer mellan olika typer av vandringsskor.

LÅGA VANDRINGSSKOR

En låg vandringssko har inget fotledsstöd, och i allmänhet rekommenderar vi dem endast för användning på stigar och vägar där terrängen inte är så krävande. De passar bäst utan ryggsäck, eller möjligen med en väldigt lätt ryggsäck.

Skor utan fotledsstöd ställer högre krav på anklarnas styrka och stabilitet, så fundera på hur mycket du tror dina fotleder klarar av utan stöd. För promenader på stigar och i andra områden där terrängen är öppen och relativt enkel funkar låga skor utmärkt.

Låga vandringskängor är ofta också mindre resistenta mot vattnet som kommer till exempel från högt och blött gräs. Detta beror på att vattnet kan åka över överkanten och in i skon, så även om skon har ett GORE-TEX-membran som skyddar, är det nästan oundvikligt att få ner vatten i en låg sko under våta förhållanden. 

Våra rekommenderade låga vandringsskor:

 

DRIFT ADVANCE GTX

Lätta och bekväma vandringsskor med bra dämpning och extremt bra grepp. Dessa skor är ett bra val för de flesta utomhusaktiviteter. Det slitstarka Bluesign®-godkända materialet är anpassat för promenader i skog och mark. 

Gå till Produkt

PIGGEN A/P/S GTX

Mycket lätt och slitstark vandringssko med fantastiskt grepp, enkel BOA® snörning och bra dämpning.Gå till produkt

STEG-kollektionen

Prisbelönt vandringssko för komfort och stabilitet på enklare resor och för dagligt bruk. EVA-sulan ger dämpning anpassad för att gå och ger en optimal kombination av stöd under fotvalvet, bättre utrymme för tårna och ett välbalanserat grepp på hårt underlag. Allt för att ge dig ett stabilt steg. Detta gör skorna perfekta för daglig använding och lättare vandringar, oavsett väder.

Gå till kollektionen

 

MUNRO PERFORM GTX

Klassiska, bekväma vandringsskor i läder med bred passform. Skon är designad för en aktiv livsstil och passar bra både på lättare vandringar och i staden. 

Läs mer om Munro Perform GTX

 
Se alla låga vandringsskor från ALFA här


MEDELHÖGA SKOR

Ett snäpp högre hittar man medelhöga vandringssko. Samma konstruktion som låga vandringsskor men erbjuder lite mer fotledsstöd och gör det lite svårare för vatten att dra sig upp och över kanten, in i skon.

Medelhöga vandringsskor passar bättre med en lätt ryggsäck och kan användas på längre dagsutflykter där du bär en relativt lätt ryggsäck och har bra stigar att gå på. Måttligt fotledsstöd innebär att man kan gå avslappnat på lite krångligare stigarna, men du måste ändå vara extra försiktig när du bemöter mer utmanande terräng. Ju tyngre ryggsäcken eller ju brantare du går, desto mer kommer anklarna att utmanas. 

Medelhöga skor tål också något högre, vått gräs. Vatten som kommer "från sidan" kommer inte tränga in i skon i fall skon har ett GORE-TEX-membran. Men som på låga skor, kan vattnet efter ett tag krypa över överkanten. Till skillnad från låga skor kan man dock mycket lättare hindra att vatten tränger in ovanifrån genom att ha ett överställ som täcker fotleden.

Våra rekommenderade medelhöga vandringsskor:

 

KVIST ADVANCE 2.0 GTX

Lätta och bekväma vandringsskor med fotledsstöd, bra grepp och GORE-TEX. Har Rip-stop material som skyddar från att små revor uppstår. Perfekta mellanhöga skor för dagsutflykter i skogen.

Läs mer om Kvist Advance 2.0 GTX

 

GREN ADVANCE GTX

Lätta och bekväma vandringsskor för vardagliga turer i skogen. Skon har fotledsstöd, bra grepp och GORE-TEX. 

Läs mer om Gren Advance GTX

 

BREGNE A/P/S GTX

Mycket lätta och slitstarka vandringsskor med fotledstöd, fantastiskt grep, GORE-TEX, BOA® snörning och bra dämpning.

Gå till produkt

Se alla halvhöga vandringsskor från ALFA här

HÖGA VANDRINGSSKÄNGOR / BERGSKÄNGOR

"Varför vandringskängor?" tänker vissa. De flesta av ALFA:s höga vandringskängor är avsedda för den typiska nordiska bergsterrängen, där vi oftast går i bergen och inte bara "klättrar" upp på topparna (vilket är vanligare längre söderut i Europa). Det vill säga, de är bekväma att gå långa promenader med, samtidigt som de ger extra fotledsstöd. Med en något högre kant får du mer skydd och stöd än i en låg eller mellanhög vandringssko.

Dessa skorna är också bra för lite tyngre ryggsäckar eller brantare terräng, eftersom anklarna också får extra stöd. Vissa modeller är också extra styva för att tåla ännu tuffare terräng genom ett väldigt stabilt steg. 

Vandringskängor har mindre flexibilitet och är därför inte lika lämpliga för väldigt långa vandringar, men är utmärkta för toppturer. Några av dessa modellerna kan också ha stegjärn. 

En bra kompromiss mellan fotledsstöd och komfort under längre perioder är våra Holt A/P/S GTX och Walk King/Queen Air A/P/S GTX. De är lätta men erbjuder mer stabilitet än medelhöga vandringsskor.

De höga kängorna är mer motståndskraftiga mot vatten från långt gräs och det tar längre tid innan vatten "kryper upp" materialet och når över överkanten. De är därför också lämpliga i ännu våtare terräng som när man går i myrar.

Våra rekommenderade vandringskängor:

 

IMPACT A/P/S GTX

Unikt hållbara bergskängor som ger extra lång livslängd för minimalt miljöavtryck. Dessutom är skon utformad så att alla delar enkelt kan bytas ut av en skomakare om delen skulle gå sönder. Den perfekta vandringsskon för aktiva vandrare som vill investera i utrustning som ger ett hållbart friluftsliv. 

Läs mer om Impact A / P / S GTX

JUVASS A/P/S GTX

Juvass-modellen har utvecklats i nära samarbete med guiderna på Juvasshytta för att klara den tuffaste användningen i bergen. Stövlarna är lätta och slitstarka och gjorda av ett underhållsfritt material. Det här är skon för aktiva vandrare i bergen som vill ha skor som hjälper dem att nå sina mål.

Läs mer om Juvass A/P/S GTX

WALK KING / QUEEN AIR A/P/S GTX

Lätta och mycket bekväma vandringskängor i underhållsfritt material och GORE-TEX. Dessa är solida kängor med ett brett användningsområde som sitter mycket bra på foten. Kängorna passar lika bra på vandringar i skogen som i bergen. 

Läs mer om Walk King / Queen Air A/P/S GTX

HOLT A/P/S GTX

En lätt och stabil vandringskänga med extra inbyggd dämpning för bekväma vandringar i berg och skog. Det underhållsfria AlfaAir™ -materialet med GORE-TEX-membran garanterar vattentäthet med lågt underhåll och maximal slitstyrka.

Gå till produkt

Se ALFAs vandringskängor här

EXTRA HÖGA VANDRINGSSKÄNGOR / JAKTKÄNGOR

Jaktkängorna är de högsta kängorna vi har. De ger extra bra skydd för fotleden och fukt. Generellt kan man säga att ju längre avstånd fukten måste "krypa upp i materialet", desto längre förblir skon torr. Om du går i sumpig terräng, med en tung ryggsäck eller i mycket krävande terräng, kan jaktkängor vara utmärkta på vandringar.

Var medveten om dina behov. Personer med låg kroppsvikt kan tycka att de mest stabila jaktkängorna (som Bever Pro Advance) kan vara för styva. Detta påverkar sedan komforten om du går längre promenader, särskilt om du går utan en tung ryggsäck på ryggen. Det är därför viktigt att alltid prova dessa kängorna inomhus innan du ger dig ut på en vandring, för att känna att kängan passar bra och är bekväm på foten.

Våra rekommenderade jaktkängor för promenader:

 

RYPE A/P/S GTX

Lätta, höga stövlar i underhållsfritt material och GORE-TEX. Perfekta vandringsskor på fuktiga dagar eller i sumpig terräng. Rype A/P/S GTX är också ett bra alternativ om du bär tung last och behöver extra fotledsstöd. 

Läs mer om Rype A / P / S GTX

Se ALFAs jaktkängor här

Hur väljer man rätt vandringssko?

För att hitta en vandringssko eller vandringskänga som passar dig, rekommenderar vi att du ställer sig några frågor. I slutändan är det också viktigt att låta foten vara en del av beslutet. Om en vandringssko inte passar din fot bidrar den inte till en ännu bättre vandringsupplevelse.

  • Var ska jag använda vandringsskorna?
  • Hur är terrängen där?
  • Är området ofta vått?
  • Ska jag gå långa promenader eller korta promenader?
  • Ska jag ha en tung ryggsäck eller går jag utan ryggsäck?
  • Hur mycket fotledsstöd behöver jag / vill jag ha?
  • Passar skorna bra på min fot? Vi har olika bredd på olika modeller!
  Låga vandringsskor Medium höga vandringsskor Hög bergskänga Jaktkänga
Terräng Öppet, enkelt Öppet med några utmaningar Medium till krävande Krävande
Fukt Torrt Lite fukt Vått Mycket Vått
Tur typ Korta vandringar Stuga till stuga Berg Hel dag
Säck-storlek Utan
ryggsäck
Lätt 
ryggsäck
Vanlig
ryggsäck
Tung ryggsäck
Fotleds-stöd Nej Medium Bra Mycket bra

 

Sammanfattningen ovan bör inte vara den enda faktorn som avgör valet av sko, utan är en översikt över de olika skafthöjdernas rekommenderade användningsområden och egenskaper. Genom att markera vad som passar bäst i din situation kommer du till den ankelhöjd som passar dig bäst. Sällan kommer en ankellhöjd eller en typ av sko svara på alla dina behov.

Till exempel kan vissa gå mestadels i öppen, lätt terräng (låg) med lite fukt (medium) men med en ryggsäck som så ofta är tyngre än planerat (hög). Då rekommenderar vi att du väljer den höga ankelhöjden för att inte riskera fotledsskador genom att bära en ryggsäck med för lite fotledsstöd i vandringsskon. Skador är viktigast att förebygga, sedan kommer bekvämlighet och fuktavvisande egenskaper. 

Återigen rekommenderar vi att man har minst två par skor för sina utomhusaktiviteter. Om du gör olika typer av vandringar och inte vill ha mer än ett par rekommenderar vi att du utgår från den typen av vandring som du oftast kommer göra, och väljer en sko utifrån det. Du kan behöva "kompromissa" om du ska ha en vandringssko för alla typer av användning, så välj vilka kriterier som är viktigast för dig - och välj skor därefter.

Skriv gärna till oss i chatten om ni har frågor.

Trevlig vandring!


1 kommentar


  • jani

    Is Holt A/P/S GTX M suitable for 1-2 week hiking on lapland low mountains with 20kg backpack?


Lägg en kommentar

Notera att kommentarer måste godkännas innan den publiceras

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy . Användarvillkor gäller.