8 naturupplevelse tips som du kommer att älska!

8 naturupplevelse tips som du kommer att älska!

ALFA-ambassadören Ingeborg Sol Fure, är en kvinna som vet hur man njuter av livet. Hon jobbar heltid med fotografering, historieberättare och innehållsproduktion i sitt egna företag och tillbringar så mycket tid hon kan utomhus. På instagram hittar man henne som @solfure där hon förmedlar fantasi, äventyr och naturupplevelser på ett nyckfullt och poetiskt sätt. I det här fallet kommer hon att ge oss sina bästa tips till bra naturupplevelser. 

 

Jag är en sådan person som bara kastar mig in i saker utan att tänka så mycket på vare sig Jantelag eller om jag kommer att klara av det. För mig är upplevelsen av att kunna göra det, som betyder något för mig. Känslan det ger mig och vad jag lär mig är viktigare för mig än andras syn på det jag gör. Mina systrar kallar mig "cirkusprinsessa" för jag är nog lite av allt, och ganska färgglad. Jag rycks med och fascineras lätt av människor, natur och upplevelser. Att uppleva så mycket som möjligt på den korta tid jag har fått på denna underbara planet, är mitt främsta mål i livet. 


Många drömmer om stora naturupplevelser i spektakulära omgivningar, men glömmer att begreppet "upplevelse" är subjektivt. Du kan resa till Rainbow Mountain i Peru och låta ett skavsår förstöra resan, och du kan ligga i ett tält i trädgården och ha den bästa natten i ditt liv. Du kan åka till andra sidan jorden för att få den ultimata upplevelsen, men paradoxalt nog finns det ingen garanti för en fantastisk upplevelse. Du tar nämligen med dig själv vart du än reser. Vägen till vackra naturupplevelser går med andra ord genom ditt huvud, sinne, hjärta och kropp. Det kan du göra oavsett var du är, det handlar om vilken inställning du har.



Här får du mina bästa tips till bra naturupplevelser: 
1. Ta en promenad i regnet

Vatten är en symbol för renhet, frodighet och överflöd. Så många som 50 % av jordens befolkning bor i områden som är drabbade av vattenbrist. I Norge ösregnar det utan att vi är särskilt tacksamma för det, vilket är synd. Ett citat som jag läst lyder: ”Den som är glad över att det snöar har mycket glädje i livet. Den som inte är nöjd med det har mindre glädje, men lika mycket snö”.

Prova det här: Ta en promenad och lyssna på ljudet av regnet som slår mot huvan på din jacka. Sträck ditt ansikte mot himlen och låt dropparna blöta ner ditt ansikte. Hur känns det? Försök att föreställa dig att du är en växt som vattnas, och att du med glädje kan känna hur det spirar och gror runt dig. Vatten är avgörande för allt liv på jorden, inklusive dig själv. Uppskatta regnet och du kommer att få mer glädje i livet. Njut av turer i regnet med Gore-tex skor till dam



2. Ta ett bad, helst ensam 
 
Jag badar året om och badar helst ensam. Då är jag i min heliga zon, där jag tillåter mig själv att helt koppla av från tankar och känslor. När jag känner att kallt vatten sprider sig runt mig vaknar alla celler i huden och elektriska pilar avfyras åt alla håll. När kroppen fryser mobiliserar den adrenalin för att hålla en vid liv, men när det händer är jag redan uppe ur vattnet och kan njuta av det läckra rus som kroppen ger mig. Att göra detta ensam gör att jag kan uppleva varje liten signal från min kropp utan yttre störningar. Det finns få saker som får mig att känna mig mer levande än just detta! 


3. Sov ute på vintern
  

Det kan låta kallt, jobbigt och skrämmande, men att sova ute på vintern är något alla kan göra. Kom ihåg att du inte behöver åka långt, naturen är lika äkta i trädgården som på fjället! Blir du kall är det bara att gå in, utan att tänka på att det har varit en misslyckad expedition. Att sova ute en vinternatt ger känslan av att övervinna något och ger ett helt annat slags lugn. Det är tystare på vintern eftersom snön isolerar ljud och jag sover som ett barn. Hitta glädjen i att utforska och lära dig om utrustning, ambitionsnivå, rädsla och dina egna reaktioner. 


4. Laga mat över en lägereld 

Eld har spelat en central roll för människor i tusentals år: vi har tillagat mat över det, det har värmt oss och det har hindrat rovdjur från att attackera. Vi blir också lugna när vi sitter och tittar på lågorna från elden, detta är inbäddat i våra gener. Att göra upp eld och gärna laga mat på den ger mig en känsla av att komma i kontakt med den primitiva människan i mig, och inte minst mina förfäder. På många sätt stannar tiden, där jag kan sitta still och låta mig underhållas av dansande lågor samtidigt som jag hedrar det jag härstammar ifrån.




5. Lägg dig ner och lyssna

Hur ofta ligger du ute och lyssnar på naturens ljud? Vad hör du? Var kommer ljudet ifrån? Kan du särskilja ljuden från varandra? Det är otroligt hur mycket liv det finns omkring oss som vi inte får med oss ​​eftersom vår uppmärksamhet är någon annanstans. Försök att tysta rösten i ditt huvud, lägg dig ner och lyssna bara på naturens ljud. 


6. Besök ett vattenfall!
 
 
De enorma krafterna av fallande vatten har fascinerat mig sedan jag var liten. Det gör mig ödmjuk att stå nära brusande vatten och känna den enorma energin som finns i det. Här hämtar jag  kraft om jag är trött. 


7. Var naken i solen 
 
Det finns ingen underbarare känsla än att känna solen värma ens nakna hud, speciellt när detta är begränsat till 3 sommarmånader i Norge. Att sola naken kan ses som konstigt, men det är något av det naturligaste du kan göra, och kommer att ge dig en väldigt speciell upplevelse. Kom ihåg att vi alla föddes nakna, och att en naken kropp inte är mer än en naken kropp. Om du är ensam på en avskild plats, tveka inte att ta fram rebellen i dig, dra av dig kläderna och sola! Känn känslan av frihet det ger att vara ett med naturen! 

 



8. Ta med en klänning till berget och ta bilder!
 

 
Fotografering suddar ut gränsen mellan vad som är verkligt och vad som är fantasi – så här är det tillåtet att leka! 
Att ta med den finaste klänningen du har och ta bilder i storslagen natur är inte bara ett  konstverk att titta på efteråt, det är också en rolig aktivitet som garanterat lockar fram skrattet i dig! 
 




Mina ALFA favoriter: 

Drift Advance GTX W 
ALFA Drift Advance GTX W vandringssko dam
Bekväma vandringsskor med snabb snörning, perfekta för en mängd olika utomhusaktiviteter. Det hållbara Bluesign®-godkända materialet är anpassat för promenader i skog och mark. Mellansulan ger bra stabilitet, dämpning och stöd. Vibram® Grip Trail yttersula ger bra grepp på både våta och torra ytor. 
 
Modellen har en åtsittande passform. Om du har en bred fot eller är osäker på storleken rekommenderar vi att du väljer den större storleken. 
 
Impact A/P/S GTX: 
ALFA Impact A / P / S GTX W vandringskänga dam
Impact A / P / S GTX är utformad för att hålla länge genom att tas om hand och repareras. Skon använder ett premium tyskt Full Grain läder med vaxad yta och har den bekväma ALFA-passformen för utmärkt komfort. Lädret är spårbart. Vattentäthet och andningsförmåga säkerställs av det utbytbara GORE-TEX-membranet. Gummiskyddet ökar livslängden på kängorna, medan PU-mellansulan garanterar stabilitet och Vibram® Grip AMG-yttersula säkrar bra grepp. Impact A/P/S GTX-kängorna tillverkas i en fabrik i Italien där kvaliteten håller hög standard. Fabriken tar miljö och hälsa på allvar. Allt material och komponenter är spårbara och dokumenterade med hjälp av etik, miljöpåverkan och djurskydd. 
 
PIGGEN  
Piggen A/P/S GTX W vandringsskor dam
Lätta och slitstarka vandringsskor för dam med utmärkt grepp och bra dämpning, lämpliga för alla utomhusaktiviteter. Piggen A/P/S GTX har kombinationen av det underhållsfria och slitstarka yttermaterialet AlfaAir™ och GORE-TEX-membranet, vilket säkerställer vattentäthet och andningsförmåga. BOA® snörningssystem förenklar snörningen och ger optimala individuella justeringar. Den lätta EVA-mellansulan ger bra dämpning, medan Vibram® Grip Trail-sulan bidrar till bra vridstyvhet och mycket bra grepp på våta ytor.