Skötselsråd: AlfaAir™

Hur sköter jag mina kängor i Alfa Air™?

I princip är Alfa Air™ ett underhållsfritt material, och behöver inget annat än rent vatten och ordentlig torkning. Men det är viktigt att rengöra och sköta om skorna för att behålla kvaliteten under kängans hela livslängd.

Lufta efter varje tur.

Innersulorna absorberar mycket fukt och bör avlägsnas efter varje längre tur, eftersom de torkar snabbare utanför kängan. De bör därför avlägsnas efter varje tur så att kängan får lufta ut och torka upp ordentligt mellan användningarna. Detta är särskilt viktigt att tänka på vid flerdagars-turer. För skor med Gore-Tex® Surround är det extra viktigt att låta skorna torka väl, så att ingen fukt kvarstår i spacern. 

Rengöring av Alfa Air™

Stuva aldrig undan smutsiga kängor.

Kom ihåg att ta bort snören före rengöring, borstning och/eller polering av kängorna. Efter att ha tagit bort sulor och skosnören, avlägsna smuts från Alfa Air™ materialet.  Normal mängd smuts kräver endast borstning med ALFA Skoborste Fullnarvsläder och rengöring ljummet rinnande vatten. För mycket smutsiga kängor använd ALFA Skorengöring-spray som är ett effektivt rengöringsmedel som tar bort fläckar och smuts. 

Instruktioner:
1. Ta bort lös smuts med en fuktig trasa.
2. Skaka flaskan och spraya jämnt över skon/kängan.
3. Använd en fuktig trasa att tvätta skon/kängan med. 
4. Vid behov skölj av under kranen eller torka av med en trasa.
5. Upprepa om det behövs, låt skon torka ordentligt och impregnera sedan skon omedelbart efter att den har torkat. 

Rengöring av insidan

Inläggssulorna kan tvättas i maskin i 40 grader med tvättmedel som tar bort bakterier vid låga temperaturer. För att tvätta kängorna invändigt rekommenderar vi ljummet vatten eller Alfa Skorengöring-spray. Använd ALFA putstrasa för att torka av kängan invändigt, och låt kängan torka länge (minimum några dagar). Detta kan ta bort obehaglig lukt från bakterier och salter som täpper till hinnan och minskar skons andningsförmåga. 

Torka kängor i Alfa Air™

Om du har rengjort kängorna med vatten utvändigt så måste de torka helt innan ytterligare behandling. Det bästa sättet är att torka dem i rumstemperatur i 24 timmar.

Om du har rengjort insidan av kängan kan du stoppa dem med tidningspapper i 30 minuter för att avlägsna överskottsvatten och minska torktiden. Tänkt på att innersulorna torkar bäst utanför kängan. 

Många kan uppleva att det uppstår dålig lukt i skorna, speciellt skor gjorda av textil/syntetmaterial. En av anledningarna kan vara att torkningen har tagit för lång tid. Exempelvis, tänkt dig ett par blöta sneakers som har glömts bort på trappan utomhus en fuktig höstkväll. När man hittar dem dagen efter så är det lätt att tro att grannkatten har varit framme och har markerat sitt revir på skon. 

Det är viktigt att veta att skor generellt är känsliga för värme. Därför rekommenderar vi att torktemperaturen hålls på 37° C eller lägre. Undvik att torka dina skor på eller nära ett element, en eldstad eller annan värmekälla. Både läder och syntetiska material skadas väldigt lätt vid för kraftig torkning, då de kan krympa och förlora sin passform. För Alfa Air™ gäller detta även om skorna står i direkt solljus då materialet lätt absorberar värme.

Impregnering av kängor i Alfa Air™

Yttermaterialet i Alfa Air™ är underhållsfritt och ska inte behandlas med impregnering.

Det är emellertid viktigt att hålla kängorna rena för att inte förkorta dess livstid. 

Förvaring av kängor i Alfa Air™

Förvara dina kängor i rumstemperatur, på en torr och väl ventilerad plats. Alfa Air™ bör aldrig placeras i direkt solsken eftersom materialet lätt absorberar värme och kan förlora sin passform. Förvara inte kängorna på uppvärmda golv eftersom det torkar ut gummit och minskar sulans livslängd. 

Förvara aldrig blöta kängor i fuktiga rum eller i din bil, eftersom de då riskerar exponeras för mögel och missfärgning.

Med frekvent och ordentlig skötsel kommer dina kängor att ge dig många års utomhusupplevelser!