Skötselsråd: AlfaAir™

Skötselråd för Alfa Air™

Hur sköter jag mina kängor i textil/ syntet?

I princip är Alfa Air™ ett underhållsfritt material, men det är viktigt att ta hand om skorna för att upprätthålla kvaliteten. Smuts och fukt har liten inverkan på väl omhändertagna kängor.

Lufta

Innersulorna absorberar mycket fukt och bör avlägsnas efter varje längre tur, eftersom de torkar snabbt utanför skon. Detta är särskilt viktigt efter flerdagars-turer. För skor med Gore-Tex® Surround är det extra viktigt att låta skorna torka väl, så att ingen fukt kvarstår i spacern.

Rengöring av kängor i Alfa Air™

Stuva aldrig undan smutsiga kängor. Kom ihåg att ta bort snören före rengöring, borstning och/eller polering av kängorna. Efter att ha tagit bort sulor och skosnören, avlägsna smuts från lädret. Normal mängd smuts kräver endast borstning, ljummet vatten och diskmedel, som även kan användas för att rengöra sulan. Mycket smutsiga kängor måste behandlas med skräddarsydda rengöringsmedel som är speciellt utvecklade för skor. Denna typ av produkt finns i välskötta sko- och sportbutiker.

Rengöring av insidan

Vi rekommenderar ljummet vatten och lite diskmedel med antibakteriella egenskaper för att rengöra kängans insida. Använd en mjuk borste för att rengöra, skölj väl och låt kängan torka i några dagar. Detta avlägsnar otrevlig lukt från bakterier och salt som täpper till membranet och därför minskar skons andningsförmåga. 

Torka kängor i Alfa Air™

Efter att du har rengjort kängorna måste de torka helt innan ytterligare behandling. Det bästa sättet är att låta dem torka i rumstemperatur i 24 timmar. Om du har rengjort insidan av kängan kan du stoppa dem med tidningspapper i 30 minuter för att avlägsna överskottsvatten och minska torktiden.

Det är viktigt att veta att skor generellt är känsliga för värme. Därför rekommenderar vi att torkningstemperaturerna hålls på 37° C eller lägre. Undvik att torka dina skor nära ett element, en eldstad eller annan värmekälla (för Alfa Air™ gäller detta också direkt solljus, eftersom materialet absorberar hetta). Både läder och syntetiska material kan skadas vid överhettning, då de kan krympa och förlora sin passform.

Impregnering av kängor i Alfa Air™

Yttermaterialet i Alfa Air™ är underhållsfritt och bör inte behandlas med impregnering. Vi avråder särskilt från att använda silikonbaserade produkter, eftersom de kan orsaka missfärgning av det yttre materialet och täppa till Gore-Tex®-membranet.

Det är emellertid viktigt att hålla kängorna rena för att inte förkorta dess livstid. 

Förvaring av kängor i Alfa Air™

Förvara dina kängor i rumstemperatur, på en torr och väl ventilerad plats. Förvara aldrig blöta kängor i fuktiga rum eller i din bil, eftersom de då riskerar exponeras för mögel och missfärgning. Förvara inte kängorna på uppvärmda golv eftersom det torkar ut gummit och minskar sulans livslängd. Alfa Air™ bör aldrig placeras i direkt solsken eftersom materialet absorberar hetta och kan förlora sin passform.

Med frekvent och ordentlig skötsel kommer dina kängor att ge dig många års utomhusupplevelser!