Njuter av utsikten över havet och bergen

Hur du tar hand om din
AlfaAir™ skor

Alfa Air™ är i allmänhet ett underhållsfritt material och behöver i princip bara rengöras med vatten och torkas ordentligt. Det är dock viktigt att ta hand om skorna för att bibehålla kvaliteten under hela deras livslängd. Se alla våra Gore-tex kängor herr eller Gore-tex kängor till dam.

kom ihåg
Luftning efter varje långtur

Innersulorna absorberar mycket fukt och torkar snabbare när de tas ut ur skorna. De bör därför tas ut efter varje resa så att skorna kan vädra och torka upp ordentligt. Detta är särskilt viktigt att tänka på vid flerdagsturer. För skor med GORE-TEX är det viktigt att skorna får torka ordentligt så att fukten inte stannar kvar i sulans luftkanaler.

Lätt och stabil känga med underhållsfritt material
steg 1

Rengöring av AlfaAir™ materialet

Ställ aldrig undan smutsiga kängor. Om du ska tvätta, borsta eller impregnera skor bör du också ta bort skosnörena så att du kan komma åt materialet under dem. När innersulorna och skosnörena är borttagna ska du rengöra smutsen. I allmänhet räcker det med att borsta med ALFA Skoborste och rengöra under rinnande ljummet vatten och lite diskmedel. För särskilt smutsiga kängor använd Alfa Clean & Refresh skorengöringsspray för att effektivt avlägsna fläckar och smuts.

Instruktioner för rengöring med Alfa Clean & Refresh:

1. Ta bort lös smuts med en fuktig trasa.

2. Skaka flaskan och spraya jämnt på skorna.

3. Använd en fuktig trasa för att torka bort överflödig spray.

4. Vid behov, skölj under rinnande vatten eller torka av med en fuktig trasa.

Lätt och slitstark vandringssko
steg 2

Rengöring

Innersulorna kan tvättas i maskin i 40 grader med ett skonsamt tvättmedel som tar bort bakterier vid låga temperaturer. För att rengöra insidan av dina skor rekommenderar vi ljummet vatten eller ALFA Clean & Refresh. Använd ALFA putstrasa för att torka av insidan och låt stövlarna torka länge (minst några dagar). Detta kan förebygga och avlägsna obehaglig lukt från bakterier och salter som täpper till membranet och därmed minskar skornas andningsförmåga.

Vattentäta Gore-tex skor med Boa över vattnet
steg 3

Torka dina skor och kängor

Om du har rengjort dina skor med vatten måste de torka ordentligt innan du kan behandla dem ytterligare. Det är bäst att låta skorna stå i rumstemperatur i 24 timmar. Om du tvättade dem inomhus kan du fylla skorna med tidningspapper i 30 minuter först för att absorbera större delen av fukten. Skorna tål inte överdriven värme och vi rekommenderar torkningstemperaturer under 37 grader. Placera aldrig skorna på ett element eller någon annan värmekälla. Materialen skadas lätt av överdriven värme och kan krympa och ändra form. För AlfaAir™ gäller detta även skor som placeras i direkt solljus, eftersom materialet lätt absorberar värme.

Förvaring av dina skor

Förvara skorna i rumstemperatur på ett torrt och väl luftigt ställe. Skor och kängor med AlfaAir™-material bör aldrig lämnas i direkt solljus, eftersom materialet lätt absorberar värme. Förvara inte dina skor på uppvärmda golv eftersom detta torkar ut gummit och förkortar sulans livslängd. Våta skor bör inte förvaras i fuktiga rum eller i bilen för att förhindra mögel, missfärgning och inte minst dålig lukt.

Med regelbunden skötsel kommer skorna att hålla länge!