Tälttur vid vattnet på sommaren

Underhåll av textilskor

Det är viktigt att sköta och underhålla dina ALFA skor på rätt sätt för att de ska förbli torra och snygga med tiden, eftersom smuts och fukt har mindre effekt på välskötta material. Här hittar du en grundlig introduktion till hur du tar väl hand om dina ALFA-skor.

skovård sett
Vilka underhållsprodukter behöver jag?

Med ALFAs skovård sett för textil får du alla produkter du behöver för att ta hand om dina skor, så att du kan njuta av din vandringsupplevelse, oavsett väder, i många år framöver.

kom ihåg!
Luftning efter varje långtur

Innersulorna absorberar mycket fukt och torkar snabbare när de tas ut ur skorna. De bör därför tas ut efter varje resa så att skorna kan vädra ordentligt och torka upp ordentligt. Detta är särskilt viktigt att tänka på vid flerdagarsturer.

Tjej med rosa klänning går i vattnet
steg 1

Rengöring av dina textilskor

Ställ aldrig undan smutsiga skor. Om du ska tvätta, borsta eller impregnera skorna bör du också ta bort skosnörena så att du kan komma åt materialet under dem. När innersulorna och skosnörena är borttagna ska du rengöra smutsen. I allmänhet räcker det med att borsta med ALFA Skoborste för fullnarvsläder och rengöra under ljummet rinnande vatten med lite diskmedel. För särskilt smutsiga skor använd Alfa Clean & Refresh skorengöringsspray för att effektivt avlägsna fläckar och smuts.

Instruktioner:
1. Ta bort större delen av smutsen med en fuktig trasa.

2. Skaka flaskan och spraya jämnt på skorna.

3. Använd en fuktig trasa för att ta bort den kvarvarande smutsen.

4. Skölj vid behov under kranen och torka skorna med en trasa.

5. Upprepa stegen vid behov och impregnera skorna efteråt.

Yttermaterialet på de rengjorda skorna har fler öppna porer och absorberar lättare vatten. Skorna måste därför impregneras för att hålla fötterna torra.

Prisbelönt vandringssko till dam
steg 2

Torkning av dina textilskor

Om du har rengjort dina skor med vatten måste de torka ordentligt innan du kan behandla dem ytterligare. Det är bäst att låta dem stå i rumstemperatur i 24 timmar. Om du tvättade insidan kan du fylla skorna med tidningspapper i 30 minuter först för att absorbera större delen av fukten. Dina skor tål inte värme och vi rekommenderar att du inte går över 37 grader när du torkar dina skor. Placera aldrig dina skor på ett element, nära ugnen eller någon annan värmekälla. Materialen skadas lätt av överdriven värme och kan krympa och förlora eller ändra form.

Prisbelönt vandringssko för komfort och stabilitet
steg 3

Impregnering av dina textilskor

ALFA Skoimpregnering Spray impregnerar och skyddar effektivt dina skor från vatten och smuts. Vår unika teknik efterliknar naturens egen kemi, som ett blad som är vattenavvisande och biologiskt nedbrytbar, snäll mot naturen och kan appliceras inomhus. Produkten är PFC-fri och flaskan kan återvinnas.

Instruktioner:
1. Rengör skorna.

2. Skaka flaskan väl.

3. Spraya impregneringen över hela skorna.

4. Torka bort överflödig produkt med en trasa.

5. Skorna bör torka i 24 timmar innan de bärs igen för maximal effekt. Med rätt underhåll blir övermaterialet betydligt mindre känsligt för smuts, revor och skador.

Kille lyfter flicka över huvudet utomhus

Hur ofta ska jag behandla mina skor?

Hur ofta du måste impregnera skorna beror på hur mycket du använder dem. Om du ser att skorna börjar dra åt sig vatten (mörka fläckar) på vissa ställen är det dags för ny impregnering.

Förvaring av dina skor

Förvara skorna på ett torrt och väl luftat ställe där det inte är för varmt. Förvara aldrig dina våta skor i fuktiga rum eller i bilen för att undvika mögel, missfärgning och inte minst dålig lukt. Förvara inte skorna på uppvärmda golv med undervärme, eftersom detta torkar ut gummit och förkortar sulans livslängd samt gör att sulorna förlorar sitt grepp.

Med regelbunden skötsel kommer dina skor att följa med dig på många vandringar framöver!

Koppla av utomhus i vandringsskor för vardagsbruk