Skötselsråd: Textil/Syntetiska material

Hur sköter jag mina kängor i textil/syntet?

Rätt skötsel är viktigt för att behålla Alfas kvalitet. Äkta läder beter sig som ett andra skinn, eftersom det är en naturlig råvara som är beroende av skötsel för att behålla sin kvalitet. Smuts och fukt har liten inverkan på väl omhändertagna kängor.

Lufta

Innersulorna absorberar mycket fukt och bör avlägsnas efter varje längre tur, eftersom de torkar snabbt utanför skon. Detta är särskilt viktigt efter flerdagars-turer. Det bästa är om en blöt läderkänga kan få torka 24 timmar innan nästa användning. 

Rengöring av textilstövlar

Lägg aldrig undan leriga stövlar.

Om du ska tvätta, putsa eller impregnera kängorna måste du även ta bort snören så att du kommer åt under dem.
När innersulorna och snören har tagits bort måste smuts tas bort från det övre materialet. För normala nivåer av smuts räcker det med borstning med Alfa Läderborste och rengöring under ljummet rinnande vatten och lite diskmedel. För särskilt smutsiga stövlar, använd Alfa Clean & Refresh, som är ett effektivt rengöringsmedel som tar bort fläckar och smuts.

Instruktioner:

1. Ta bort lös smuts med en fuktig trasa.
2. Skaka flaskan och spraya jämnt på skon/kängan.
3. Använd en fuktig trasa för att tvätta.
4. Skölj vid behov under kranen eller torka av med en trasa.
5. Upprepa vid behov och torka sedan och impregnera skon direkt.

Det övre materialet i den rengjorda skon har nu öppnare porer och kommer då lättare att absorbera vatten. För att minska vattenupptaget måste impregnering appliceras efter att stöveln har torkat.

 

Torkning av skor och stövlar

Om du har behövt rengöra skorna med vatten måste de få torka ordentligt innan vidare behandling. Det är bäst att sätta dem i rumstemperatur i 24 timmar. Har du tvättat dem inuti kan du fylla skorna med tidningspapper i 30 minuter först för att få ut det mesta av fukten.
Skor tål inte för mycket värme och vi rekommenderar att använda torktemperaturer under 37 grader. Placera aldrig stövlar att torka på ett element, nära ugnen eller annan värmekälla. Yttermaterial "skadas" lätt av för mycket värme, materialen kan krympa och förlora eller ändra form.
 

Impregnering av textilstövlar

Alfa Protection and Waterproofing är effektiv impregnering som skyddar skor och stövlar från vatten och smuts. Vår unika teknik efterliknar naturens egen kemi, som ett löv som är vattenavvisande, och är både biologiskt nedbrytbart, natursnällt och kan fint appliceras inomhus. Impregneringen är PFC-FRI, och flaskan kan även återvinnas.

Instruktioner:
1. Rengör skon.
2. Skaka flaskan väl.
3. Spraya impregneringen över hela skon/kängan.
4. Torka av överflödig impregnering med en trasa.
5. Stöveln ska torka i 24 timmar för bästa effekt.

Med korrekt underhåll är det övre materialet betydligt mindre utsatt för att smuts fastnar. Dessutom skyddar impregneringen mot revor och skador på övermaterialet.

Hur ofta ska jag behandla mina kängor?

Hur ofta du impregnerar beror på hur mycket du använder kängorna. En tumregel är att titta på kängorna, när de börjar absorbera vatten och mörkare fläckar syns på vissa punkter, är det dags för skötsel. Inför längre turer rekommenderas att du noggrant behandlar kängorna. Välskötta kängor kommer att stöta bort vatten.

Skokräm kan appliceras så ofta som du vill. Kom ihåg att rätt skötsel förlänger livslängden på dina kängor betydligt.

Förvaring av kängor i textil

Förvara dina kängor i rumstemperatur, på en torr och väl ventilerad plats. Förvara aldrig blöta kängor i fuktiga rum eller i din bil, eftersom de då riskerar exponeras för mögel och missfärgning. Förvara inte kängorna på uppvärmda golv eftersom det torkar ut gummit och minskar sulans livslängd.

Med frekvent och ordentlig skötsel kommer dina kängor att ge dig många års utomhusupplevelser!