Skötselsråd: Textil/Syntetiska material

Skötselråd för textil/syntetmaterial

Hur sköter jag mina kängor i textil/syntet?

Rätt skötsel är viktigt för att behålla Alfas kvalitet. Äkta läder beter sig som ett andra skinn, eftersom det är en naturlig råvara som är beroende av skötsel för att behålla sin kvalitet. Smuts och fukt har liten inverkan på väl omhändertagna kängor.

Lufta

Innersulorna absorberar mycket fukt och bör avlägsnas efter varje längre tur, eftersom de torkar snabbt utanför skon. Detta är särskilt viktigt efter flerdagars-turer. Det bästa är om en blöt läderkänga kan få torka 24 timmar innan nästa användning. 

Rengöring av kängor i textil/syntet

Stuva aldrig undan smutsiga kängor. Kom ihåg att ta bort snören före rengöring, borstning och/eller polering av kängorna. Efter att ha tagit bort sulor och skosnören, avlägsna smuts från lädret. Normal mängd smuts kräver endast borstning, ljummet vatten och diskmedel, som även kan användas för att rengöra sulan. Mycket smutsiga kängor måste behandlas med skräddarsydda rengöringsmedel som är speciellt utvecklade för skor. Denna typ av produkt finns i välskötta sko- och sportbutiker.

Eftersom rengöringsmedel och rengöring öppnar porerna och lämnar lädret oskyddat, kommer vatten att absorberas omedelbart. För att undvika blöta skor på din nästa tur är det viktigt att noggrant impregnera kängorna för att stänga porerna och återställa de vattenavstötande egenskaperna.

Torka kängor i textil/syntet

Generellt tål inte skor hög värme och vi rekommenderar tork-temperatur under 37°C. Placera inte skorna på eller nära ett element, eldstad eller annan värmekälla. Textil och andra syntetmaterial kan skadas lätt vid överhettning, då de kan krympa och förlora sin passform. 

Impregnera textil och syntetiska material

Rengöringsmedel öppnar porerna i kängan och materialet kan då absorbera vatten. Använd impregnering för att stänga porerna. Rätt impregnering hindrar att vatten absorberas och andningsförmågan bibehålls. Lägg impregneringen i två lager och låt kängan torka mellan varje.

Hur ofta ska jag behandla mina kängor?

Hur ofta du impregnerar beror på hur mycket du använder kängorna. En tumregel är att titta på kängorna, när de börjar absorbera vatten och mörkare fläckar syns på vissa punkter, är det dags för skötsel. Inför längre turer rekommenderas att du noggrant behandlar kängorna. Välskötta kängor kommer att stöta bort vatten.

Skokräm kan appliceras så ofta som du vill. Kom ihåg att rätt skötsel förlänger livslängden på dina kängor betydligt.

Vilken impregnering ska jag använda?

Material i textil och syntet kräver endast vätskeimpregnering. Om skon är i Gore-Tex®  är det viktigt att använda en impregnering för just det. Det är en välkänd myt att man inte kan använda silikonbaserade produkter på Gore-Tex®. 

Förvaring av kängor i textil

Förvara dina kängor i rumstemperatur, på en torr och väl ventilerad plats. Förvara aldrig blöta kängor i fuktiga rum eller i din bil, eftersom de då riskerar exponeras för mögel och missfärgning. Förvara inte kängorna på uppvärmda golv eftersom det torkar ut gummit och minskar sulans livslängd.

Med frekvent och ordentlig skötsel kommer dina kängor att ge dig många års utomhusupplevelser!