Aleksander Gamme

Aleksander Gamme

Aleksander Gammer blir ofta omtalad som norges mest allsidiga äventyrare. Han har dem sista femton åren genomfört många olika typer och spektakulära projekter och kreativa ekspiditioner över hela världen, Aleksander har bland annat bestigit Mt Everest och en rad andra höga fjäll, cyklat tandemcykel till Sahara, gått världens längsta skidtur i Antartisk, flugit med heliumballonger, padlat över norges stöste sjö i ett badkar och är utbidad safariguide i södra afrika.

I Antartisk säsongen 2011/2012 genomförde Aleksander världens längsta skidtur utan support. Med den här skidturen blev han först i världen att genomföra den sista milstålpen i Antartisk, att gå från kusten till polpunkten och tillbaka igen.
Med en väldigt speciell gäst på slutet väckte han stor uppståndelse i den internationella expeditionsmiljön.

Den historiska expeditionen är känd genom norska NRK-dokumentären «Verdens lengste skitur» och National Geographics «Crossing the Ice» som har visats i mer än 170 länder och sett av flera hundra miljoner människor.

Aleksander Gamme på sørpolen

KORT INTRODUKTION OM VEM DU ÄR.

En nyfiken krulltott från Hedemarken i Norge, som alltid har satt upplevelser framför det mesta i livet. Tidigare var jag intreserad av luftsport, hoppa från plan och fjäll med en fallskärm på ryggen. Dem sista 15 åren har jag levt och andats för korta turer, långa turer och att utmana och inspirera andra att följa sina drömmar. Jag har två små lekkamrater i Vilja och Vega med Cecilie Skog.

-Vad är ditt huvudfokus?

Det viktigaste är att hitta en balans mellan glädjen med att vara på tur och utmaningar som ger mästring och utveckling. Jag är väldigt glad i att vara allsidig och nybörjare, då är lörokurvan brant och nyfikenheten blir tillfredsstäld. Jag har sällan rest på turer i form av högst, längst med mest extrema men det händer… Dem sista åren har fokuset varit att bli en allsidig klättrare, något jag hoppas blir en lidenskap för resten av livet. Dessutom blir mitt fokus på tur, natur och upplevelser med barna en viktig pelare i livet.

Aleksander Gamme nyter utsikten

-Kännetecken?

Mitt bästa kännetecken är nog kontraster, variation – från djungel och öken till polart, högt och kallt. Det är en skön känsla att sätta galna ideer till verklighet, hitta tillbaka till lekfullheten och vardagen. Det är bevisat att livet är på allvar, intill vidare slår jag ett slag för det Arne Næss Senior uttalade så tydligt «vi måste leka mera, oavsett ålder»

-Vad gillar du mest att hålla på med?

Jag älskar att lärna mig nya saker, tänka kreativt och nyskapande, träffa nya människor. Jaga små och stora, nypa-mig-i-armen ögonblick, fånga livet och varddagen med mina små troll.

TURER MED ALFA

  • Projekt polhavet – På tur för att möta Børge Ousland och Mike Horn i mörkret ooch isen.
  • ”Uppdrag Nansen” – NRK Super 2014/15, Programledare”
  • ”Prosjekt Dronning Maud Land” – NRK –serie, Programledare, 2014
  • ”Drømmeturen” – NRK-serie, Programledare, 2013 –
  • Världens längsta skidtur –87 dager, 2275 km, Antarktis 2011/12 (solo)
  • Sverige, Finland på tvers (30 d, solo ski), 2005
Aleksander Gamme på tur i mørket

Vad är din favotdestination eller tävling?

Stort sett alltid det som kommer, väljer ofta att sätta kursen mot nya ställen hellre än att resa tillbaka till samma ställe. Romsdalen står dock högt i kurs. Det mesta i norr har en speciell charm medans mitt hjärta hör hemma i Aftrika. Jag är egentligen en vit afrikan! :D

Vad är din roligaste historia/Vad är det roligaste du har upplevt på tur, träning eller under tävling?

Oj! Det är många!
Många känner mig väl med ostbåge-klippet från Antartisk, det har i alla fall gett glädje till många. Men det är många små komiska ögonblick. Alla turer med Petter Nyqist är fyllda med härlig galskap, antingen när vi kryssar Las Vegas med pulka eller padlar Mjøsa i ett badkar.
Följ podcasten «Tur & Tøys» här kommer historier på löpande band.

NÄR VAR DU SOM MEST STOLT? 

Mina stoltaste ögonblick har jag samlat i ett virutuellt rum som jag kallar «happy place». Här vandrar jag runt när jag önskar att återuppleva fina och stolta ögonblick. Alla minnen behöver inte omtalas, och dem går helt från barndommen. Andra är men välkända. Som till exempel då jag väntade på australienarna på slutet ab «världens längsta skidtur» i Antartisk 2012 och delade rekordet med dem. Det är ofta när jag har med mig barnen ut på något äventyr, då är jag sprickfärdig av stolthet att jag har skapat några sådana roliga små väsen.

Aleksander Gamme venter på australienerne på Arktis i 2012 og delte rekorden for verdens lengste skitur med dem.

AMBITIONER FÖR DEM KOMMANDE ÅREN?

Aleksander Gamme på tur med jentene

Min ambitioner är splittrade efter att ha blivit pappa till två små flickor. Jag skall ha en fot i familjeturlivet och glädjer mig till att kunna dra på tur med mina tjejer. Samtidigt blir klättringen mer ambitiös, både alpinklättring och sportklättring.
Dessutom står en rad kreativa och mer seriösa turer på agendan framöver. Gemensamt för dem alla är att dem är under 14 dagar, längre vill jag inte vara borta från familjen.

VAD ÄR DITT BÄSTA TURTIPS?

Tröskeln är alltid att få bestämt ett mål. När du har bestämt dig, så är den nödvändinga omprioriteringen igång. Att dra på långa äventyr är kanske något av det mest utveckande du kan göra. Det borde vara obligatoriskt för alla, speciellt ungdommar!
Vi behöver inte resa så långt, vi har fantastisk natur i Norge på hemmabana och sen vill jag inte vara borta mer än 14 dagar från familjen.

VARFØR ALFA?

Först och främst för att Alfa har skor som är fantastiska på fötterna. På dem längsta turerna är skorna alltid den mest kritiska faktoren och dina fötter förtjänar enbart det bästa. På långa vinterturer är det onödigt att lägga energi på eller bekymra sig över att frysa på fötterna. Dessutom, tre månader i Antartisk utan ett enda skoskav, säger en del.

Aleksander Gamme med ALFA Polar A/P/S

VAD ÄR DIN FAVORIT PRODUKT FRÅN ALFA ?

Det måste bli Polar A/P/S med Kartak. Speciell, dyr och kanske lite för mycket. Men herregud vilken härlig känsla att sticka fötterna ner i dem på dem allra kallaste dagarna! Dessutom tre månader i Antartisk utan skoskav säger väl sitt.

Tillslut:

- Torkad turmat eller hamburgare? Frystorkad mat är fast på våra familjemiddagar.

- Skinnsko eller textil? Båda till var sitt användningsområde

- Sova länge eller vakna tidigt? Vakna tidigt!

- Nordpolen eller ekvator? Från Nordpolen till ekvator :)

- En bra bok eller film? Att läsa är undervärderat, läs mer!

- Lofoten eller Jotunheimen? Omöjligt att välja! 

- Tält eller under öppen himmel? Under öppen himmel är fantastiskt men sover bättre i tält.

- En lång tur eller flera korta? lägger en slant på dem långa turerna

- På tur ensam eller i sällskap av andra? Trivs i eget sällskap, och i andras.

- Facebook eller instagram? Tänk om vi kunde avstå...