Hitta rätt skor till vintern

Hitta rätt skor till vintern

Varma fötter är torra fötter. Här är några saker som du kanske vill tänka på för att dina fötter förblir torra och varma: 

 1. GORE-TEX

GORE-TEX är ett membran som transporterar bort fukt från foten samtidigt som det håller fukt ute.  Torra fötter behåller sin värme mer än fuktiga eller svettiga fötter eftersom fukten leder bort värme från foten. En sko som andas kommer därför att hindra dig från att få de där klibbiga, kalla fötterna. Nästan alla ALFA-skor har GORE-TEX, så det är bara att hitta en favorit. Läs mer om hur GORE-TEX fungerar.

 1. Naturmaterial 

En sko byggd med lämpliga naturmaterial som läder och nubuck kommer att vara fuktabsorberande, vilket håller dina fötter torra hela dagen. Detta är ett av kriterierna för att hålla dina fötter varma. Kombinationen av GORE-TEX och naturmaterial kommer att vara särskilt lämplig under kalla dagar. 

 1. Isolation mot marken

Den direkta kylan från marken kan ha en extra kylande effekt på fötterna. Det är därför viktigt att sulkonstruktionen består av isolerande naturmaterial som isolerar mot kylan från marken och samtidigt inte leder bort värme från foten. När du då tittar på skor för vintern, se till att sulan är isolerad. De flesta av ALFAs skor har naturmaterial som isolerar mycket bra mot kylan från marken. 

 1. Rätt storlek

Skor i rätt storlek ska vara tillräckligt rymliga för att ha ett litet, isolerande luftskikt mellan foten och skon. Detta är viktigt för att hålla dina fötter varma, så se till att du inte köper för små skor. På vintern kan det vara en fördel att ha lite bredare skor än på sommaren. Då får du också lättare plats för en tjockare strumpa. Läs mer om hur du hittar en sko som passar här.

 

5 TIPS FÖR ATT HÅLLA FÖTTERNA VARMA

Självklart är det många aspekter som påverkar om du har kalla fötter. Vissa av dessa är genetiska, men du kan också påverka mycket själv. 

 1. Ordentliga strumpor 

Vi rekommenderar en teknisk ullstrumpa. Ull håller värmen bra, men genom att blanda in tekniska material kommer både förmågan att avleda fukt och hållbarheten att öka. Bomullsstrumpor bör förbjudas i vandrings- eller pjäxor! Särskilt kalla dagar, eller om du fryser mycket om benen, kan det vara smart att använda en tunn ullstrumpa på insidan och en tjockare ullstrumpa på utsidan. Prova dig fram med en kombination som passar dig. 

 1. Värmesulor eller -sockar

Är speciellt känslig för kyla kan tekniska hjälpmedel som värmesulor eller —strumpor vara ett bra alternativ på riktigt kalla dagar. Tänk dock på att FÖR varma fötter kan producera mer svett och därmed bli blöta och kalla med tiden. 

 1. Var aktiv

Bra blodcirkulation också håller fötterna varma, så se till att inte stå stilla för länge åt gången. Om du måste stå stilla är vårt bästa tips att "vifta" med tårna inuti skon regelbundet. Detta kommer att se till att blodet rinner ut i tårna även om du inte rör dig. Det kan också hjälpa att stå på ett isolerande underlag som frigolit om man inte har möjlighet att röra sig särskilt mycket. 

 1. Ventilera skorna vid rast

Även under vintertid kan det vara fördelaktigt att öppna skon lite för att vädra. Du kan göra detta snabbt under en paus. Det är bättre att vädra hela skon snabbt istället för att sitta med öppen snörning under längre tid. På så sätt kan du byta luft utan att kyla insidan av själva skon. 

 1. Damasker

Har du skor som inte är anpassade efter kylan du ska vara ute i, inte har plats för flera par strumpor eller måste du stå stilla länge, ha på dig ett par överdimensionerade damasker utanpå din sko. Detta isolerar mot kylan från marken och skapar ett isolerande luftlager mellan täckkängan och skon. Med täckkänga kan även mindre varma kängor användas på vintern. 

 


2 kommentarer


 • Åsa Granström

  Otroligt fina skor.


 • Solweig Westerblom

  Är fötterna varma blir kroppen varm. Då fryser man inte om fötterna får rätt temperatur..


Lägg en kommentar

Notera att kommentarer måste godkännas innan den publiceras

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy . Användarvillkor gäller.