Bakom kulisserna - Utvecklingen av Impact A/P/S GTX

Bakom kulisserna - Utvecklingen av Impact A/P/S GTX

- Skrivet av Ingrid Brandth - Produktutvecklare och Designer hos ALFA

I över två år arbetade jag med produktutvecklingen av Impact A/P/S GTX och konceptet ALFA For Life™. Det har varit en mycket intressant och lärorik resa.

ETT MER HÅLLBART FRILUFTSLIV

När man utvecklar skor finns det många sätt att bidra till mer hållbara produkter. Du kan till exempel arbeta med återvunna material, använda material som naturen kan bryta ner, utveckla ett tidlöst och klassiskt design, bidra till ett hälsosammare samarbete med producenterna, ta djurens välbefinnande på allvar, förenkla reparationen, minska transportavstånd, minska överskottsmaterial, utveckla en produkt av mycket hög kvalitet och mycket mer.

Impact A/P/S GTX är tillverkad av många läderdelar för att utnyttja lädret på djuren på bästa möjliga sätt.
Ett bra sätt att ge mindre produktion av skoproduktion är att minimera överskottsmaterialet.

SKOR SOM HÅLLER LÄNGRE

När vi började arbeta med utvecklingen av Impact A/P/S GTX ville vi bidra på så många områden som möjligt. Vi gjorde en prioriterad lista där kvalitet, tidlöst design och reparation kom först. ALFA har alltid utvecklat klassiska skor av hög kvalitet. För att göra det lättare att reparera skorna har vi hämtat en hel del kunskap från vårt arkiv. Dessutom har vi samarbetat med skomakaren Isac Våge i Gjøvik, vars familj nu har arbetat med reparationer hos ALFA i tre generationer. Han har delat mycket av sin erfarenhet och kunskap med oss ​​om hur vi kan designa en klassisk sko som förenklar reparation och underhåll. På Impact A/P/S GTX kan du mycket enkelt byta krokar och öglor, sulor och inte minst GORE-TEX-membranet. Skon består av många delar för att få ut det mesta av lädret.

Impact A/P/S GTX er designet for enkel reparasjon

DJURVÄLFÄRD OCH ARBETSVILLKOR

Impact A/P/S GTX levereras med en uppsättning vax och trasa för enkelt underhåll av skorna.
Andra punkter på vår prioriterade lista var djurens välbefinnande och producenternas arbetsvillkor. Vi samarbetar med garveriet Heinen i norra Tyskland, som tar båda delarna på allvar. Som nämnts i tidigare inlägg har de kontroll över sin användning av kemikalier och vatten. De producerar endast läder från kor från norra Tyskland, och inga djur reser mer än två timmar till slakteriet.

Lädret som används på Impact A / P / S GTX har en vaxad yta. Vaxet består av naturliga material och man får även detta vax med köpet av Impact A/P/S GTX. Vaxet tar hand om och skyddar lädret och är inte skadligt för huden.

VALET MELLAN ÅTERANVÄNDT MATERIAL OCH LÅNG LIVSLÄNGD.

Skon består inte bara av läder utan också av gummi, skumgummi, förstärkningar, membran och metall. Vi ville använda återvunnet material för alla dessa delar. Vi gjorde prototyper där vi testade olika material, men tyvärr nådde dessa material inte samma krav på hållbarhet och funktion som de material vi redan känner till. Därför har vi valt vår berömda AMG-gummisula och förstärkande gummisula. Även om själva materialet inte är det allra mest hållbara, så beräknas skons totala miljöpåverkan bli mindre genom ett mer slitstarkt material vilket förlänger sin livslängd. Tillbehör som etiketter, lådor och skopåsar är tillverkade av återvunnen kartong och bomull.

För att säkerställa bra slitstyrka valdes gummikallosjering på Impact A/P/S GTX
Skokartongarna är gjorda av återvunnen kartong

FÖRSTA STEGET I HÅLLBARHETSINITIATIVET ALFA FÖR LIFE ™

Impact A/P/S GTX är den första skon i vår nya investering i hållbara produkter. Vi tar med oss ​​allt vi har lärt oss under utvecklingen av Impact A/P/S GTX och strävar ständigt efter sätt att utveckla smarta lösningar och använda hållbara material av hög kvalitet.

Impact A/P/S GTX är för ALFA ett viktigt steg på vägen mot att vara ett hållbart företag.

Läs mer om ALFA For Life™ och Impact A/P/S GTX