Guide Jaktkängor

Ta vår quiz för att se vilka skor matchar dina svar bäst!

Människan har jagat i tusenvis av år, det har gravar och hällristningar vart starka bevis på. I grund och botten har man jagat för överlevnad och jakten på mat medans man i nutid också jagar för mat men också för att uppleva naturen, friluftsliv och social gemenskap.

Det finns många olike typer av jakt som ställer olika krav på din utrustning. Det är viktigt
med bra kängor som håller dig varm och torr i timme efter timme. Skall du köpa nya jaktkängor så är det viktigt att tänka igenom vad du behöver.

Vilka jaktkängor ska jag välja?

Alla jaktkängor från ALFA har liknande konstruktion i grunden förutom M/77. De har en relativt bred passform för bättre blodcirkulation och värmereglering. Vi har samarbetat med sultillverkaren Vibram i över 50 år. Tillsammans har vi skapat en unik gummiblandning med ett grovt mönster för extra grepp på blöt och lös terräng. GORE-TEX gör kängorna vattentäta och andningsbara. För extra slitstyrka har kängorna antingen hel eller delvis kaloschering.

Ta vår quiz för att hitta kängorna för dig.

Vandringskängor eller jaktkängor?

En vandringskänga eller jaktkänga har ganska lika användningsområden och egenskaper. Den största skillnaden är höjden på kängan och stabiliteten du får i en jaktkänga kontra en vandringskänga. Med en
jaktkänga som är högre så kommer du få mindre bös ned i skon och en GORE-TEX som går högre upp, så att du kan gå i tuffare terräng och myr.

För några kan man uppleva en jaktkänga för styv men i vissa fall kan detta anpassas med snörningen. En jaktkänga väger oftare mer än en vandringskänga och för många så kan det vara allt som behövs. Kvinnor har också ett lägre muskelfeste i vaden så vi har tillverkat egna jaktkängor till damer.

AlfaAir™ eller läder?

ALFA använder två olika typer av material i sina jaktkängor: Alfa Air™ och läder.Väljer du Alfa Air™ får du en lätt känga med GORE-TEX som andas. Detta är ett underhållfritt material som du enbart behöver tvätta av med ljummet vatten och en mjuk borste för att hålla skorna rena.

Om du väljer fullnarvsläder så får du bra skydd på grund av lädrets tjockhet vilket ger bättre isolering och stabilitet. Välvårdade läderkängor upplevs mer robusta i blöt terräng. Läs mer om vår olika yttermaterial här.

Här är en översikt av våra modeller:

Jerv A/P/S GTX

Den högsta kängan i vårt sortiment. Vårt val för de mest krävande jakterna. Höjden ger extra stabilitet och tjocka lädret säkrar god insulering. Trippla sömmar varav en är med kevlar samt en hel kalosch gör den rejält slitstark. En känga för krävande vandring och jakt i myr och tätväxt.

Läs mer

Jerpe A/P/S GTX

Vår mest atletiska känga. AlfaAir-materialet kör kängan superlätt så att du kan gå lång och länge med dem i hög aktivitet. BOA-snörningen ger grym stabilitet utan axtra vikt och ger individuell tillpassning. Passformen är något smallare än resten.

Läs mer

Bever Pro Advance GTX 2.0

Vår mest stabila och slitstarka känga. Välj denna om du bär tungt och om det finns högre risk för stukning i terrängen.

läs mer

Bever Perform GTX

Bever Perform GTX är norges bästsäljande tekniska jaktkänga. ALFAs ursprungliga jaktkänga i fullnarvsläder. Trippla sömmar varav en med kevlar. Finns tillgänglig i unisex, dam och wide för med anpassad passform.

Läs mer

Rype A/P/S GTX

Det bästa av två världar, passformen från Bever Perform kombinerat med det lätta och underhållsfria AlfaAir-materialet. En mindre stabil känga jämfört med läderalternativ, men ger rätt stabilitet för en aktiv jakt.

läs mer

M/77

Denna ikon tillverkades i samarbete med norska armen 1976. M/77 marschkängan är gjord av slitstark fullnarvsläder med en rymlig passform. Den är ofodrad, torkar snabbt och håller dig torr.

läs mer
Fryser du lätt?

ALFA jaktkängor är tillverkade för att gå med. Skall du sitta stilla på en post så är det skönt
men också ibland nödvändigt med ett extra skydd mot kylan. ALFA överdragssko är lätt och utveckad för att isolera när det är kallt. Skon har fleecefoder, tejpade sömmar och en isolerande yttersula som isolerar och ger bra grepp på snö.
ALFA överdragssko kan enkelt tas av och på, rullas ihop och packas i ryggsäcken. Skall man ha överdragsskon till jaktkängor så bör man gå upp två till tre storlekar.

Storlek på jaktkängor

Användningsområdet
för en jaktkänga begränsar sig inte enbart till jakt. Jaktkängor kan också
användas på tuffa fjällturer eller om du av olika orsaker behöver extra stöd på
vandring. Användningsområdet avgör också vilken storlek du bör använda. Ônskar du
att använda skon med extra sula, en tjockare ullsula eller en ortopedsula så
bör du gå upp i storlek. Ta också med i beräkningen hur och vilka sockar du tänker
använda. Om du tänker att använda tjocka sockar eller lager på lager med sockar
så bör du också gå upp en storlek – kom ihåg att luft ger värme! Väljer du att
gå upp en eller två storlekar så kan kängorna fortfarande sitta bra med riktig
användning av snörningssystemet.

Jaktkängor kan användas hela året runt och inte bara under jakten. På vissa vandringar i
fjället kan det vara skönt med extra stöd för ankeln, eller om du har en skada som kräver att du har mer stabila kängor. Skall du använda kängan till mer än en aktivitet så är det bra att tänka på när man skall välja modell. Viktigast av allt är att hitta en jaktkänga som sitter skönt på foten.

Lycka till på jakten!