På toppen av berget i Alfa vandringskängor

VILKEN VANDRINGSKÄNGA SKA JAG VÄLJA?

CRAFTED BY NORWEGIAN NATURE

Vad är fördelarna med en vandringskänga? I denna artikel berättar vi allt du behöver veta om vandringskängor och hjälper dig med att hitta rätt känga för ditt syfte. Och just att hitta rätt känga är väldigt viktigt, mer än valet av vandringsskor. Rätt känga är skillnaden mellan varma eller frusna fötter, torra eller blöta fötter, en stukning/brytning eller inte. För långa vandringar kan dessa faktorer vara livsavgörande.

Inte lässugen? Ta våran Quiz

När ska jag välja vandringskänga?

Med ett brett utbud av multifunktionella skor och kängor på marknaden så blir det mer av ett spektrum än tydliga kategorier mellan olika skodon. Hos ALFA har vi indelningar: låga skor, mellanhöga skor, höga kängor och extra höga kängor(jaktkängor).

Kort förklarat ska du välja vandringskängor när du går i terräng, med tung packning och du behöver extra skydd mot fukt och kyla. Våra vandringskängor är gjorda för att vara bekväma från allra första steget och av gediget material som varar länge. Men de varierar i graden av stöd, styvhet, vattentålighet, insulation och passform. Här hittar du vandringskängor till dam och vandringskängor till herr

Stöd

Eftersom kängor har högre skaft än skor så kan du bära tyngre packning och gå utanför stigar eller i berg med mindre risk att vricka foten eller värre.

Juvass A/P/S GTX är en extra styv modell speciellt ämnad för toppturer, men mindre lämplig för långa vandringar. Eggi Advance GTX å andra sidan är en relativt kort känga som funkar utmärkt för långa vandringar.

Vattentålighet

Trots att alla våra skor har GORE-TEX så kan vatten sugas upp av yttermaterialet och klättra in över skor. Men ju längre skaftet är desto längre tid tar det. Om du är ute efter en speciellt vattentålig känga så är våra jaktkängor Rype A/P/S GTX och Jerpe A/PS/ GTX lätta kängor med extra högt skaft och funkar utmärkt till vandring.

Vilket material är bäst?

Våra kängor finns i två material, läder och AlfaAir™.

Våra läderkängor är slitstarka och syftar till att ge isolering och stabilitet. De funkar alla säsonger. Ger du tillräckligt med underhåll, så håller läderkängor i många år framöver.

AlfaAir™ är et innovativt material med låg vikt och kräver väldigt lite underhåll, du behöver bara skölja av de efter bruk. Kängor med AlfaAir™ andas bättre än läder och passar väldigt bra till vår, sommar och höst.

Vandringskängor till herr, dam och junior

Anpassade skor är viktigt för komfort, därför har vi kängor med olika passform. I regel är våra kängor något bredare i tåboxen för att passa nordiska fötter. Våra klassiker modeller Walk King/Queen har en bred passform medan Holt A/P/S GTX har en small passform.

Alla modeller finns i dam och herr eller unisex.

Vi har också slitstarka vandringskängor till barn, med enkel snörning för att förenkla av- och påtagning. Så klart även med GORE-TEX för att hålla fötterna torra och varma.