Skötselsråd: Full Grain Leather

Skötselråd för full grain leather

Hur sköter jag mina kängor i full grain leather?

Rätt skötsel är viktigt för att behålla Alfas kvalitet. Äkta läder beter sig som ett andra skinn, eftersom det är en naturlig råvara som är beroende av skötsel för att behålla sin kvalitet. Smuts och fukt har liten inverkan på väl omhändertagna kängor.

Lufta läderkängor

Innersulorna absorberar mycket fukt och bör avlägsnas efter varje längre tur, eftersom de torkar snabbt utanför skon. Detta är särskilt viktigt efter flerdagars-turer. Det bästa är om en blöt läderkänga kan få torka 24 timmar innan nästa användning. 

Rengöring av läderkängor

Stuva aldrig undan smutsiga kängor. Kom ihåg att ta bort snören före rengöring, borstning och/eller polering av kängorna. Efter att ha tagit bort sulor och skosnören, avlägsna smuts från lädret. Normal mängd smuts kräver endast borstning, ljummet vatten och diskmedel, som även kan användas för att rengöra sulan. Mycket smutsiga kängor måste behandlas med skräddarsydda rengöringsmedel som är speciellt utvecklade för skor. Denna typ av produkt finns i välskötta sko- och sportbutiker.

Eftersom rengöringsmedel och rengöring öppnar porerna och lämnar lädret oskyddat, kommer vatten att absorberas omedelbart. För att undvika blöta skor på din nästa tur är det viktigt att noggrant impregnera kängorna för att stänga porerna och återställa de vattenavstötande egenskaperna. 

Torka läderkängor

Efter att du har rengjort läderkängorna med vatten måste de torka helt innan ytterligare behandling. Det bästa sättet är att låta dem torka i rumstemperatur i 24 timmar. Om du har rengjort insidan av kängan kan du stoppa dem med tidningspapper i 30 minuter för att avlägsna överskottsvatten och minska torktiden.

Det är viktigt att veta att läderstövlar är något känsliga för värme. Därför rekommenderar vi att torkningstemperaturerna hålls på 37° C eller lägre. Undvik att torka dina skor nära ett element, en eldstad eller annan värmekälla. Vått läder kan bli skört och krympa, vilket ofta leder till sprickor och annan skada. 

Impregnera läderkängor

Porerna i en rengjord känga lämnas öppna på grund av rengöringsprodukterna och lädret absorberar då vatten. Impregnera kängorna för att stänga porerna. Om kängan är utrustad med Gore-Tex® är det viktigt att använda en impregnering för just det. En läderkänga utan Gore-Tex® kan behandlas med vanlig läderimpregnering. Applicera helst impregneringen i två lager, men låt det första torka ordentligt innan du lägger på det andra. Låt sedan kängan torka.

Läderimpregnering upprätthåller kängans andningsförmåga och lädret kommer inte att absorbera vatten. Rätt skötsel hindrar smuts från att fästa på yttermaterialet och skyddar mot slitage. Icke-impregnerat läder, å andra sidan, kommer att bli mycket utsatt.

Kom ihåg att du ska borsta dina skor med läderbalsam eller vax, och polera korrekt. Detta är särskilt viktigt efter att skorna har blivit våta, eftersom det ger extra skydd. 

Vilken impregnering ska jag använda?

För kängor i full grain leather rekommenderar vi främst skokräm eller vaxbaserade skovårdsprodukter. Efter grundlig rengöring kan det vara lämpligt att använda en flytande impregnering som grund. Kängor med Gore-Tex® måste behandlas med en speciell impregnering. Använd inte vårdprodukter med hög fetthalt på full grain leather, eftersom det minskar andningsförmågan och kan orsaka klibbiga fötter. Kängor utan Gore-Tex® kan behandlas med läderimpregnering, men vi rekommenderar inte vårdprodukter med kreosot (tjära) på grund av miljöhänsyn. Vidare är den välkända myten om att inte använda silikonbaserade vårdprodukter på Gore-Tex® inte motiverad.

Hur ofta ska jag behandla mina kängor?

Hur ofta du impregnerar beror på hur mycket du använder kängorna. En tumregel är att titta på kängorna, när de börjar absorbera vatten och mörkare fläckar syns på vissa punkter, är det dags för skötsel. Innan längre turer eller före jaktperioden rekommenderas att du noggrant behandlar kängorna. Välskötta kängor kommer att stöta bort vatten.

Skokräm kan appliceras så ofta som du vill. Kom ihåg att rätt skötsel förlänger livslängden på dina kängor betydligt.

Förvaring av kängor i full grain leather

Förvara dina kängor på en torr, kall och ventilerad plats. Förvara aldrig blöta kängor i fuktiga rum eller i din bil, eftersom de då riskerar exponeras för mögel och missfärgning. Förvara inte kängorna på uppvärmda golv eftersom det torkar ut gummi och minskar sulans livslängd.

Med frekvent och ordentlig skötsel kommer dina läderkängor att ge dig många års utomhusupplevelser!