Underhåller vandringskängor med Alfa skoborste

Underhåll av kängor i fullnarvsläder

Det är viktigt att du sköter och underhåller dina ALFA-kängor på rätt sätt för att de ska förbli torra och snygga under lång tid. Äkta läder är som ett extra lager hud, ett naturligt råmaterial som behöver vård för att bibehålla kvaliteten. Här får du en grundlig introduktion till hur du tar väl hand om dina kängor.

skovård sett
Vilka underhållsprodukter behöver jag?

Med ALFA skovård sett för fullnarvsläder får du alla produkter du behöver för att underhålla dina skor, så att du får en bra vandringsupplevelse oavsett väder i många år framöver.

Underhåller Alfa-skor utomhus vid stugan

Hur ofta ska jag behandla mina kängor?

Hur ofta du behöver ta hand om dina kängor beror på hur mycket du använder dem. Om du ser att de börjar dra åt sig vatten (mörka fläckar) på vissa ställen är det dags för ny impregnering. Före längre resor eller före jakt är det viktigt att de får en fullständig behandling. På kängor som är ordentligt impregnerade och behandlade kommer vattnet att pärla av som droppar, vilket innebär att lädret är skyddat. Du kan applicera skokräm så ofta du vill. Rätt vård kan förlänga livslängden på dina kängor avsevärt.

kom ihåg!
Luftning efter varje långtur

Innersulorna absorberar mycket av fukten och torkar snabbare när de tas ut ur skon. De bör därför tas ut efter varje långresa så att kängorna får luftas ordentligt och torka upp ordentligt. Detta är särskilt viktigt att tänka på vid flerdagarsvandringar. Idealiskt bör en läderkänga få torka i minst 24 timmar innan den används igen.

Vattentäta Alfa Gore-tex skor
steg 1

Rengöring av läderkängor

Ställ aldrig undan smutsiga kängor. Om du ska tvätta, borsta eller impregnera kängorna bör du också ta bort skosnörena så att du kan komma åt materialet under dem. När innersulorna och skosnörena är borttagna ska du rengöra smutsen. I allmänhet räcker det med att borsta med ALFA Skoborste för fullnarvsläder och rengöra under ljummet rinnande vatten med lite diskmedel. För särskilt smutsiga stövlar använd Alfa Clean & Refresh skorengöringsspray för att effektivt avlägsna fläckar och smuts.

Instruktioner:
1. Ta bort större delen av smutsen med en fuktig trasa.

2. Skaka flaskan och spraya jämnt på skorna eller kängorna.

3. Använd en fuktig trasa för att ta bort den kvarvarande smutsen.

4. Skölj vid behov under kranen och torka skorna eller kängorna med en trasa.

5. Upprepa stegen vid behov och impregnera skorna efteråt.

Yttermaterialet på de rengjorda skorna har fler öppna porer och absorberar lättare vatten. Skorna eller kängorna måste därför impregneras för att hålla fötterna torra.

Vandringskängor hänger til tork i trädet
steg 2

Torkning av läderkängor

Om du har rengjort dina kängor med vatten måste de torka ordentligt innan du kan behandla dem ytterligare. Det är bäst att låta dem stå i rumstemperatur i 24 timmar. Om du tvättade insidan kan du fylla skorna med tidningspapper i 30 minuter först för att absorbera större delen av fukten. Dina kängor tål inte värme och vi rekommenderar att du inte går över 37 grader när du torkar dina dem. Placera aldrig dina kängor stövlar på ett element, nära ugnen eller någon annan värmekälla. Vått läder kan lätt skadas av överdriven värme då det blir sprött och krymper, vilket ofta resulterar i sprickor på utsatta områden.

Underhåller Alfa-skor med impregnering och skokräm
steg 3

Smörjning av läderkängor

Skopolish ger näring, mjukhet och fukt åt materialet och ger tillbaka färgen till lädret, vilket förlänger kängornas livslängd. ALFA Shoe Care Polish skokräm finns i svart och brunt, är vattenbaserad och innehåller endast naturliga ingredienser.

Instruktioner:
1. Applicera skopolishet med en trasa.

2. Låt det torka och borsta sedan över kängorna med en trasa eller en borste.

Därefter ska kängorna impregneras med ALFAs lädervax.

Underhåller Alfa-skor utomhus vid stugan
steg 4

Impregnering av läderkängor

Korrekt impregnering minskar vatten- och smutsabsorptionen samtidigt som andningsförmågan bibehålls. ALFA Läder Wax är ett naturligt vax som impregnerar och skyddar mot vatten och smuts. För enklare impregnering kan ALFA Skoimpregnering spray användas. Här kan du se flera gore-tex kängor till herr

Instruktioner:
1. Applicera vaxet med en trasa.

2. Vänta i cirka 10 minuter innan du polerarkängorna med en trasa eller borste.

Ett bra vaxskikt skyddar mot smuts, revor och skador på lädret.

Förvaring av kängor

Förvara dem på ett torrt och väl luftat ställe där det inte är för varmt. Förvara aldrig dina våta kängor i fuktiga rum eller i bilen för att undvika mögel, missfärgning och inte minst dålig lukt. Förvara inte kängorna på uppvärmda golv med undervärme, eftersom detta torkar ut gummit och förkortar sulans livslängd samt gör att sulorna förlorar sitt grepp.