Skön dag i solen med Alfa ullskor på fötternaSkön dag i solen med Alfa ullskor på fötterna

Hur du tar hand om din
ALFA-ullskor

Det är viktigt att sköta och underhålla dina skor på rätt sätt. Här får du en grundlig introduktion till hur du tar väl hand om dina ullskor från ALFA. Du kan se våra vinterkängor här

Underhållskit
Vilka underhållsprodukter behöver jag?

Med Alfa's underhållskit för ull får du alla produkter du behöver för att ta hand om dina skor så att du kan få fantastiska vandringsupplevelser oavsett väder, i många år framöver.

Varma fötter med Alfa ullskor

Hur ofta bör jag behandla mina skor?

Hur ofta du måste impregnera skorna beror på hur mycket du använder dem, men i allmänhet behöver ull inte impregneras särskilt ofta, eftersom lanolinet i materialet fungerar som impregnering.

Kom ihåg
Lufta skorna efter varje långtur

Innersulorna absorberar mycket fukt och torkar snabbare när de tas ut ur skon. De bör därför tas ut regelbundet så att skorna kan ventileras och torka upp ordentligt.

Fantastiskt väder i vinterland
STEG 1

Rengöring av ullskor

Ställ aldrig undan smutsiga skor. Om du behöver tvätta, borsta eller impregnera skorna ska du också ta bort skosnörena för att komma åt materialet under. När innersulorna och skosnörena är borttagna kan du rengöra smutsen från yttermaterialet. I allmänhet räcker det med att borsta med en ALFA-borste och rengöra under rinnande ljummet vatten. För extra smutsiga stövlar använd ALFA rengöringsspray som tar bort fläckar och smuts.

Rengöringsanvisningar med Alfa Clean & Refresh Spray:

1. Ta bort lös smuts med en fuktig trasa.

2. Skaka flaskan och spraya jämnt på skorna.

3. Använd en fuktig trasa för att avlägsna resten av smutsen.

4. Skölj vid behov under rinnande ljummet vatten.

5. Upprepa dessa steg vid behov. Låt sedan skorna torka ordentligt.

På promenad i snön med Alfa ullskor
Steg 2

Torkning av skor och kängor

Om du har rengjort dina skor under rinnande vatten måste de torka ordentligt innan du fortsätter att behandla dem. Det bästa är att låta dem stå i rumstemperatur i 24 timmar. Om du tvättade dem inomhus kan du fylla skorna med tidningspapper i 30 minuter först, för att absorbera det mesta av fukten. Dina skor tål inte värme och vi rekommenderar att du inte går över 37 grader när du torkar dina skor. Placera aldrig dina skor på ett element, nära ugnen eller annan värmekälla. Materialen skadas lätt av överdriven värme och kan krympa eller ändra form.

Värma fötter med Alfa ullskor efter ett isbad
steg 3

Impregnering av ullskor

Alla våra skor i ull är obehandlade. Det beror på att lanolinet i ullen fungerar som impregnering på egen hand. Men efterhand är det viktigt att impregnera skorna igen för att skydda ullen. Alfa skoimpregnering -spray är effektiv för att impregnera och skydda dina skor och kängor från vatten och smuts. Vår unika teknik efterliknar naturens egen kemi, som ett blad som är vattenavvisande, och är biologiskt nedbrytbar, snäll mot naturen och kan appliceras inomhus utan problem. Impregneringen är PFC-fri och flaskan kan återvinnas.

Instruktioner för ALFA-spray för impregnering av skor

1. Rengör skon från all smuts.

2. Skaka flaskan väl.

3. Spraya produkten jämnt på skorna eller kängorna.

4. Torka bort överflödig spray med en trasa.

5. Skorna bör torka i 24 timmar innan de används igen för maximal effekt. Med rätt underhåll kommer smuts att fastna betydligt mindre på ullen.

Springer i snön med Alfa ullskor
Steg 4

Hur ofta bör jag behandla mina ullskor?

Hur ofta du måste impregnera dina skor beror på hur mycket du använder dem, men i allmänhet behöver ull inte impregneras särskilt ofta. Detta beror på att lanolinet i ullen fungerar som en naturlig impregnering. Upptäck våra skovårdsprodukter

Förvara dina skor

Förvara skorna på ett torrt och välcirkulerat ställe med luft, men inte för varmt. Förvara aldrig dina våta skor i fuktiga rum eller i bilen för att undvika mögel, missfärgning och inte minst dålig lukt. Förvara inte dina skor på uppvärmda golv eftersom gummit torkar ut, vilket förkortar sulans livslängd.

Med regelbunden skötsel håller skorna längre!