Skötselråd: Ull

Introduktion till skötsel av skor/kängor i Ull.

Hur sköter jag mina kängor i ull?

Korrekt skötsel och underhåll är viktigt för att dina Alfa kängor ska hålla sig torra och fina över tiden. Smuts och fukt har mindre inverkan på välskötta skor. Här kommer du att få en grundlig introduktion i hur du bäst tar hand om dina Alfa skor i ull.

Lufting og torkning av kängor i ull

Innersulorna absorberar mycket fukt och bör avlägsnas efter varje längre tur, eftersom de torkar snabbare utanför kängan.  De bör därför avlägsnas efter varje tur så att kängan får lufta ut och torka upp ordentligt mellan användningarna. 

Rengöring av kängor i ull

Stuva aldrig undan smutsiga kängor.
Kom ihåg att ta bort snören före rengöring, borstning och/eller polering av kängorna.  Efter att sulor och skosnören har tagits bort, kan smuts avlägsnas från ytan.  Normal mängd smuts kräver endast borstning med ALFA Skoborste Fullnarvsläder och rengöring ljummet rinnande vatten. För mycket smutsiga kängor använd ALFA Skorengöring-spray som är ett effektivt rengöringsmedel som tar bort fläckar och smuts. 
Instruktioner:
1. Ta bort lös smuts med en fuktig trasa.
2. Skaka flaskan och spraya jämnt över skon/kängan.
3. Använd en fuktig trasa att tvätta skon/kängan med. 
4. Vid behov skölj av under kranen eller torka av med en trasa.
5. Upprepa om det behövs, låt skon torka ordentligt.

Torkning av kängor i ull

Om du har rengjort kängorna med vatten utvändigt så måste de torka helt innan ytterligare behandling. Det bästa sättet är att torka dem i rumstemperatur i 24 timmar. Om du har rengjort insidan av kängan kan du stoppa dem med tidningspapper i 30 minuter för att avlägsna överskottsvatten och minska torktiden. Tänkt på att innersulorna torkar bäst utanför kängan. 

Det är viktigt att veta att skor generellt är känsliga för värme. Därför rekommenderar vi att torktemperaturen hålls på 37° C eller lägre. Undvik att torka dina skor på eller nära ett element, en eldstad eller annan värmekälla. Yttermaterialet kan skadas väldigt lätt vid för kraftig torkning, då materialet kan krympa och förlora sin passform. 

Impregnering av kängor i ull

Alla våra skor/kängor i ull är obehandlade. Det beror på att lanolinen i ullen fungerar som en impregnering. Efter en tids användning bör man impregnera för att skydda ullmaterialet.

ALFA Skoimpregnering - Spray är en effektiv impregnering som skyddar mot vatten och smuts.  Vår unika teknologi efterliknar naturens egna kemi, tänk dig ett löv som är vattenavvisande, och är både biologiskt nedbrytbart, snäll mot vår natur och kan appliceras utan problem inomhus. Impregneringen är PFC-FREE och flaskan går att återvinna.

Instruktioner:
1. Rengör skon/kängan.
2. Skaka flaskan ordentligt.
3. Spraya över hela skon/kängan.
4. Torka av överflödig impregnering med en trasa.
5. Låt skon/kängan torka i 24 h för bästa effekt.
Med rätt underhåll blir ull mindre mottagligt för att smuts ska fästa på materialet.


Hur ofta skall jeg behandla mina kängor i ull?

Hur ofta du impregnerar beror på hur mycket du använder kängorna, men som utgångspunkt så behöver inte material i ull impregneras speciellt ofta. Detta beror på att lanolinen i ullen fungerar som en impregnering. 
 

Förvaring av kängor i ull

Förvara dina kängor i rumstemperatur, på en torr och väl ventilerad plats. Förvara aldrig blöta kängor i fuktiga rum eller i din bil, eftersom de då riskerar exponeras för mögel och missfärgning. Förvara inte kängorna på uppvärmda golv eftersom det torkar ut gummit och minskar sulans livslängd. 

Med frekvent och ordentlig skötsel kommer dina kängor att ge dig många års utomhusupplevelser!