Ull

ETT URÅLDRIGT MATERIAL FÖR FRAMTIDEN

Ett viktigt material genom tiderna med egenskaper som än idag är svårslagna, speciellt med vår hänsyn till hållbarhet. Ull har enastående slitstyrka när det är vävt. Norsk ull är speciellt bra för vävning och är hållbart, naturligt och förnybart. Det är bara några av anledningarna varför norsk ull är utmärkt för vinterskor.

Får i fjällen

NORSK ULL ÄR
I VÄRLDSKLASS

Norsk ull är av hög kvalitet där det kalla klimatet är en fördel. Det är ovanligt att använda bekämmningsmedel i norskt lantbruk och därför behöver vi inte kemisk behandling av ullen.

Vävd ull är mer slitstark än filtad ull. Norsk ull är grov, spänstig och robust, något som gör den väl ämnad för vävning, och ett utmärkt val för skor.

Då vi utvecklade Ull-kollektionen valde vi 100% norsk ull från Gudbrandsdalens Ullfabrik. De väljer ull av yppersta kvalitet och från lokala leverantörer som i det här fallet, svanenmärkta Norilia.

Stad

Lätt snörkänga tillverkad av vävd norsk ull i en tidlös design.

Se mer

Grend Grey

Bekväm vintersko i ljus vävd ull med dragkedja.

Se mer

Grend Dark Grey

Bekväm vintersko i mörk vävd ull med dragkedja.

se mer

Sete

Sportig Chelsea boot i läder med ullfoder och dold dragkedja. 

se mer
Ulltillverkning i fabriken

GUDBRANDSDALENS
ULLFABRIK

1887 startades textiltillverkaren Gudbrandsdalens Ullfabrik i Lillehammer, Norge. Genom att använda förstaklassiga råvaror producerar de textiler av högsta kvalitet, och idag är de ett av europas ledande leverantörer av möbeltyg. Det är slitstarka ulltextiler som därför funkar speciellt bra för vinterskorna vi behöver här i norden.

Ull i fabriken
Tvätta ull i fabriken
Gudbrandsdalen uldvarefabrik

Ullens exceptionella egenskaper

Ull har en rad egenskaper som är speciellt användbara vid tillverkning av vinterskor:

För det första är fibret extremt elastiskt och kan böjas mer än 20 000 gånger utan att brytas, det gör att ullen håller formen och är riktigt hållbart. Den vävda kvaliteten ökar slitstyrka ytterligare.

För det andra är ull lätt att hålla rent för det har ett naturligt skyddande lager, så att smuts inte dras in i fibret.

Vi i norden vet att ull är det rätta valet för kalla dagar. Det är för att krusningarna i ull skapar luftfickor som behåller kroppsvärmen och transporterar fukt bort från huden. Ull kan faktiskt absorbera upptill 30 % fukt utan att det känns fuktigt eller kallt, vilket också innebär mindre lukt.

Alltså är ull slitstarkt, lätt att hålla rent, varmt och torrt. Perfekt för vinterskor.

Mjuk och bra norsk ullMjuk och bra norsk ull

Ett hållbart val

Ull har inte bara tekniska fördelar, det är också ett bra val för miljön. Det är ett naturligt material som är både nedbrytbart och förnybart. Fibret har god spänst, håller sig år efter år och gör att ullprodukter har lång livslängd.

Eftersom norsk ull är av så pass bra kvalitet så förbrukas allt. Till våra vinterskor använder vi tvättad ull från Norilia. Den är svanenmärkt och kommer från välbehandlade suggor. Genom att välja norsk ull så får du kortrest ull av toppkvalitet.

Svanenmärket är en garanti för ett bra val för hälsa och miljö. Norilia har fått märket bland annat för att de har full översikt över värdekedjan och en miljövänlig tvättprocess. Det finns generellt väldigt få bekämpningsmedelsrester i norsk ull och ull behöver inte tvättas som andra typer av fiber.

Gudbrandsdalens Ullfabrik uppfyller kraven för EU Ecolabel, eller EU-blomman, som motsvarar Svanenmärket i Europa.

Norsk ull är mångsidig och av mycket hög kvalitet. Den är känd för sin hållbarhet, elasticitet och briljans som ger varierande texturer.

Ull har en lång livslängd och norsk ull är grov och robust. Ullfibrer är extremt elastiska och hållbara, och vävd ull ger ytterligare hållbarhet.

Ull är 100 % naturligt, förnybart och biologiskt nedbrytbart. Den ull vi använder är Svanenmärkt, vilket innebär ett bra val för hälsa och miljö.

Skön dag i solen med Alfa ullskor på fötterna