Fötterna, mitt viktigaste redskap! - Tips från äventyraren Andreas Orset

Fötterna, mitt viktigaste redskap! - Tips från äventyraren Andreas Orset
Översatt från norska, se orginalversionen här.

I jobbet som skotestare och professionell vandrare är kunskap om fotvård kritiskt. Om det finns något som kan förstöra en annars perfekt resa, är det skav. Därför kan det vara bra att veta om några saker som kan förhindra att skavsår förstör vandringsupplevelsen.

Jag träffar ofta människor i bergen som kämpar med skav och andra skador. Själv har jag sedan början av äventyrslivet bara gått med 4 olika vandringsskor, alla helt nya. Jag har inte haft ett enda skavsår hittills, och många undrar hur jag lyckas gå i sko efter sko utan att få ett gnagsår. Svaret är enkelt: Bra skor och fokus på fotvård. Se vilken vandringssko som kan passa din vandring 

BRA SKOR

Jag har provat skor från många olika tillverkare av vandringsskor och har märkt en stor skillnad i kvalitet och passform. ALFA har alltid strävat efter att utveckla skor som är bäst i sin klass. Skorna kommer att bidra till bättre vandringsupplevelser genom en unik kombination av kvalitet och komfort. Fokus på komfort snarare än onödiga sömmar, som bara finns där för designens skull, uppskattar jag som äventyrare mycket. Ju färre sömmar, desto mindre är chansen att det skaver och därmed blir skon mycket bekvämare.

När du väljer skor är det också viktigt att fokusera på passform. Kom ihåg att alla fötter är olika, och en vandringssko kan skilja sig drastiskt från en annan, i alla dimensioner. Om du vill uppnå maximal komfort och minimal risk för fotproblem lönar det sig att ta tiden att hitta den sko som passar din fot bäst. Att välja rätt skor är naturligtvis viktigt, men att fokusera på fotvård kommer också att vara viktigt för att bibehålla friska och fina fötter.

FOTVÅRD

Jag tycker att fötterna får förvånansvärt lite uppmärksamhet i förhållande till hur viktiga de är på en vandringstur. Här kommer därför några tips och tricks om fotvård.

En stor anledning till skavsår hos flesta vandrare är en brist på förståelse för varför chafing uppstår och för lite kunskap om förebyggande åtgärder.

Skavsår uppstår på grund av friktion mot huden. Med för mycket friktion kommer huden att bli varm och öm och vätskefyllda blåsor skapas mellan ny och gammal hud.

Ett par dagar innan jag går en promenad tar jag vanligtvis bort det gamla hudskiktet med en fotfil och klipper naglarna. För mig är arbetet före resan mycket effektivt när det gäller att förebygga verk och skador.

FOTVÅRD INFÖR RESA

Jag tar vanligtvis bort hård hud innan jag går en promenad. I hård hud kan ärr och skav lätt uppstå, så det är en fördel att bli av med detta hudlagret

Den här bilden visar hur huden ser ut under filning. Min erfarenhet är att jag kan fila bort överraskande mycket hud. Jag försöker alltid vara försiktig så att jag inte tar för mycket och skapar öppna sår. Innan jag börjar fila tvättar jag mina fötter ordentligt och torkar dem väl.

Efter att ha filat bort hård hud känns foten lätt och slät. Här är foten till höger på bilden filad medan vänster fortfarande har den mörka, hårda huden.

Dessa två har blivit bra vandringskompisar och är vanligtvis alltid i ryggsäcken.

Det är lite speciellt att vandra i ett år. Sår, sprickor i huden eller fotsvamp är för mig en ganska ovanlig företeelse. Därför lägger jag inte så mycket tid på att känna efter hur fötterna känns under resan. Under dagen gillar jag att lufta fötterna under en paus och på kvällen försöker jag göra en mer noggrann kontroll. Att gå med fuktiga fötter under längre tid är väldigt dumt, främst av två skäl:

  1. När fötterna torkar ut efter att ha varit blöta under lång tid kan huden bli hård och spricka.
  2. Fuktiga fötter kan leda till fotsvamp.

Förutom att lufta och tvätta fötterna bär jag både talk och salicylsyra.

Talk är en naturlig mineral och har en sval och behaglig känsla på fuktig och öm hud. Jag använder ibland talkpulver på fötterna när jag känner att mina fötter behöver extra skydd mot friktion. Huden känns väldigt mjuk efter att ha använt talkpulver, och det är särskilt bra att applicera på fötterna efter en dag där jag har svettats mycket på fötterna. När man använder talk ska man vara medveten om att fötterna kan bli torra och spruckna, så det är lämpligt att lägga lite extra olja/fett på fötterna.

För att säkerställa att huden inte blir torr och hård smörjer jag mina fötter med salicylsyra som är en oljig hudstift. Stiftet hjälper fötterna att förbli mjuka och vattenavvisande och förhindrar därmed hudsprickor och skav.

ÖVRIGA TIPS OCH TRICK

Ovan tips är enligt mig de allra viktigaste, men det finns många andra tips och tricks jag har stött på. Här är några: 

  • Tejpning av utsatta områden på fötterna. Om du vet att hälen är särskilt utsatt, är det mycket bättre att tejpa innan du går en promenad, eller så fort du känner skav. Vänta inte tills du får blåsor, något som många gör. Tensoplast, eller elastotape (fäst med sporttejp) gör tricket. 
  • Använd en tunn inre strumpa som sitter tätt mot foten. På så sätt kan du se till att eventuell gnuggning sker mellan den inre strumpan och den yttre strumpan, snarare än mellan strumpan och huden. Det kommer i princip att vara detsamma som att använda tejp. Vissa har en tunn tät sportsocka, andra använder t.ex. en nylonstrumpa. Jag har bara testat det senare. Det funkar bra. 
  • Ta med extra strumpor så att du inte behöver gå med en blöt strumpa över tiden. 
  • Smörj utsatta områden med stiftet eller applicera skavsårsplåster på utsatta områden.

Hittills på resor har jag inte behövt dessa listade tips. Jag har följt noggrann fotvård och har bara använt relativt tunna ullstrumpor i mina skor. Det har fungerat hittills, och om jag skulle känna någon form av skav kommer jag förmodligen snabbt att använda det första objektet i listan, nämligen tejpning med tensoplast.

Det här var mina tips och tricks för att förebygga sår. Hoppas det här inlägget kan vara till hjälp för många vandrare där ute och håller tummarna för att en och annan nu undviker att få sina framtida vandringsturer förstörda på grund av skav. Jag vet att många har provat olika saker. Nåt fungerar för vissa, andra knep fungerar för andra. 


Lägg en kommentar

Notera att kommentarer måste godkännas innan den publiceras

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy . Användarvillkor gäller.