Kamerautrustning för vandring

Kamerautrustning för vandring

Jag får ofta frågor om kamerautrustningen jag tar med mig på resor, så därför har jag skrivit detta inlägg där jag går igenom utrustningen jag nu använder och vad jag skulle rekommendera. Utrustningen jag använder nu är ett relativt dyrt upplägg så innan jag går igenom detta skulle jag vilja spola tillbaka ett par år eftersom det faktiskt inte behövs kamera och objektiv upp mot 50 000 kr för att bilderna ska bli helt fantastiska.

Under 2017 genomförde jag en segelresa från Kanada till Norge med ett stopp på tre veckors vandring på Grönland. På den här resan hade jag bestämt mig för att göra en film om vad vi upplevde, men jag hade ett litet problem. Den enda kamera jag hade var en liten kompaktkamera från Sony (rx100 m3). Den här kameran hade inte ens möjlighet till extern mikrofon, men jag ville göra det bästa av det jag hade och det var inte lämpligt att köpa en ny kamera på den tiden. För att göra en lång historia kort så blev det både några fantastiska bilder och jag gjorde en dokumentär om det från resan. Både bilderna och filmen publicerades så småningom i några av världens största seglartidningar och fick stor uppmärksamhet inom seglargemenskapen (länk till film: The arctic homecoming). När jag idag säger att allt detta gjordes med en kompaktkamera för ett par tusen kronor brukar de flesta säga att det inte borde vara möjligt. Så för att skingra myten en gång för alla är den dyraste kamerautrustningen inte nödvändig för att ta professionella bilder och filma.

 

Kamera Jag brukade filma en dokumentär och ta bilder för några av världens största seglartidningar (Sony Rx100 iii).

KAMERA

Då är det dags att gå igenom kamerautrustningen jag använt de senaste två månaderna både i Buskerud och på Svalbard. Först ut tror jag att vi går igenom kamerorna jag har haft med mig på resorna, och här har jag använt en Sony a7 iii. Det här är verkligen en kamera som ger resultat från högsta hyllan när det kommer till foton och filmer. Kombinationen av att kunna leverera fantastisk film och foton har gjort att jag verkligen gillar den här kameran samtidigt som vikten är ok i förhållande till kvalitén jag får. På en sån här kamera är det dock nödvändigt att ha egna objektiv och här har jag två olika objektiv med mig. 

  • Den första jag använder 90% av tiden är en Sony 16-35mm f4. Detta är en vidvinkel som verkligen lyfter fram den storslagna naturen.
  • Nästa objektiv jag har med mig är ett 70-300mm f4.5-5.6. Detta är en zoom som jag främst använder för djur eller när jag vill komprimera bakgrunden i förhållande till förgrunden.
  • Utöver detta har jag med mig min trogna Sony rx100 iii, en kompaktkamera som nu fungerar som backup ifall något skulle hända med SLR. Ska jag ägna dagen åt klättring eller andra utmanande aktiviteter så är det oftast detta som också används, eftersom det tål mer och samtidigt levererar väldigt bra bilder.
  • Äntligen har jag med mig en Gopro hero 5, denna används sällan men jag är väldigt glad över att ha den monterad på hjälmen på krävande resor då jag kan ta bilder med röststyrning. Detta är särskilt bra om temperaturen är låg.

Kamerautrustningen som jag har haft med mig de senaste två månaderna.

DRÖNARE

Utöver detta har jag ofta med mig en Dji Mavic 2 pro drönare. Denna används främst för att filma, men bilderna den kan leverera är också mycket bra. Jag har tidigare även använt den första versionen av denna drönare (Dji Mavi Pro), men den togs sällan med på tur eftersom jag trodde att kvaliteten på bilder och film inte kunde motivera vikten. Detta är dock inte längre ett problem på nya Mavic 2.

En annan nackdel med en drönare på resa är att den behöver mycket ström och det är därför nödvändigt att kunna ladda den direkt från ett eluttag. När det kommer till drönaren har jag även ett fly more kit som gör att jag kan ha med mig upp till tre batterier på resan. Det som också är trevligt med drönarbatterierna är att de enkelt kan göras om till en powerbank för att ladda kamerautrustning eller annan liten elektronik om jag inte får flyga den tillräckligt.

Bilder tagna med drönare på Svalbard

ANDRA TILLBEHÖR

Här kan nämnas att jag nästan alltid har en Joby gorilla pod 3k med mig. Detta är ett litet stativ som kan vara väldigt enkelt att använda för timelapse eller foton med långa exponeringar. Jag har också ibland ett ordentligt stativ med mig, men det här väger ofta för mycket med tanke på vad jag känner att jag får ut av det, vilket gör att det ofta nedprioriteras. Utöver detta kan jag nämna att jag brukar ha både en stor powerbank, gott om minneskort och filter till kamera och drönare.

ETT SISTA BONUSTIPS

Efter att ha provat många olika kameror de senaste åren har jag funnit att en av de viktigaste sakerna är att ha en kamera som jag har lättillgänglig. Jag brukar därför säga att det inte är någon idé att ha en SLR-kamera på resan om den huvudsakligen är nedpackad i ryggsäcken. Då rekommenderar jag hellre en kompaktkamera som du enkelt kan ha i fickan. Om du däremot vill använda en SLR så skulle jag rekommendera någon form av rigg som gör att du enkelt kan ta dig till kameran, samtidigt som den kan skydda mot väder och vind. Jag är därför väldigt förtjust i layouten på bilden, eventuellt om vädret är bra kan peak design capture rekommenderas. Detta gör det möjligt att montera kameran direkt på ryggsäcksremmen och den tål mycket. Dessutom skulle jag rekommendera att försäkra kameran så att du kan använda den utan att vara rädd att den går sönder, för ska du ta de coolaste bilderna måste du våga använda kameran i alla väder eller om du hänger ovanpå av en bergvägg med flera hundra meter ner.


Lägg en kommentar

Notera att kommentarer måste godkännas innan den publiceras

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy . Användarvillkor gäller.