Hur får man till de bästa bilderna?

Hur får man till de bästa bilderna?

Den här artikeln är för dig som älskar att vara på tur, och i dessa tider är du nog som jag aktiv där ute.

Jag heter Tor-Ivar Næss, @torivarnaess på Instagram, och jag är ALFA-ambassadör. Till vardags jobbar jag i lufttornet på Sørkjosen flygplats. När det gäller aktivitet kan arbetet i ett lufttorn jämföras med att arbeta på ett kontor: vi går inte särskilt mycket under en arbetsdag. För att kompensera för aktivitetsnivån på jobbet har jag tagit landskapsfotografering som hobby. En hobby som blivit ett deltidsarbete i form av guidade turer i Norge, men även till Island och Färöarna.

Att använda träd och/eller grenar för att rama in motivet är ofta till hjälp. Det här är en bild som jag tog i Waimea Canyon på Kauai Island på Hawaii.

Det är en klyscha att säga, men de bästa bilderna tar du med kameran tu har med dig. Så om du fotar med din mobiltelefon eller SLR-kamera är punkt nummer ett just att du har en kamera med dig. Dagens kamerateknik i en nyare mobiltelefon är så bra att allt du behöver göra är att trycka på knappen, så har du en välbalanserad bild när det kommer till detaljer i skuggor och starkt ljus – även känd som HDR (High Dynamic Range). Du kanske har sett den här funktionen i kameramenyn på din telefon? Det är guld värt!


Det här är Bruarfoss från Island. Detta vattenfall är mycket känt för sin vackra blå färg. Här förs man naturligt in i bilden av just den blå färgen – så att mer av bilden blir intressant för betraktaren.

 


Kirkjufell eller Kirkefjellet på Island är känt från Game of Thrones. Här leds du från botten av bilden upp till berget med hjälp av vattenfallskanten. Att använda linjer i naturen är ofta tilltalande på foton.

Den här artikeln handlar inte om teknik – poängen var att du kommer långt med kameran på mobilen när du är på resa.

För mig handlar fotografering om att berätta en historia om resan jag var på. På sätt och vis är det början på mitt första tips för bättre turbilder. Ta bilder på vägen dit du ska – använd bilderna för att berätta en historia om hur resan var. Många glömmer detta och kommer hem med bilder på sig själva bredvid ett röse på toppen av ett berg.

 


Uma Uma - vattenfallet på Big Island, Hawaii är ett bra exempel på hur man ramar in något i dina bilder för att ge det mer djup och intresse.

Att besöka Islands högland var som att komma till en annan planet. Detta är det geotermiska området som kallas Kerlingarfjöll. Landskapet i sig är väldigt speciellt, och det fungerar extra bra med stigen som leder genom hela bilden upp till de två personerna på toppen av högen.

Det första (och enklaste) tipset är att ta en bild på vad du gillar på resan. Det betyder helt enkelt att du utesluter de saker som du inte gillar i din bild. Prova olika vinklar och/eller höjder för att uppnå detta.

Ett annat tips är att leta efter former och linjer i naturen. Ett klassiskt exempel skulle vara en stig eller en bäck som leder till något som ett berg eller en stuga. Kanske kan du helt eller delvis rama in stugan eller berget du är på väg till med hjälp av vegetation på vägen dit.

Människan i naturen är ett klassiskt motiv man aldrig tröttnar på. Ta en bild på din vän längs stigen på väg till bergstoppen, och använd stigen som en riktlinje från dig till henne till toppen. Visa omgivningen där din vän fiskar. Här kan du använda skillnaden mellan vatten och land som en linje som leder från dig till din vän.

Det finns många sätt att ta bra bilder, och jag har nämnt några grundläggande kompositionstips. Mitt bästa tips är att ta bilder på det du gillar på resan – det kan vara allt från ett krokigt träd till utsikten från toppen. Leta efter snygga motiv, så lovar jag att du hittar dem.


Den gula stugan på Sakrisøy och Olstinden i bakgrunden är som skapade för varandra.
Symmetrin här gör bilden extra fängslande att titta på.

 


Från varje del av bilden leder linjerna från snön och norrskenet mot den gamla stugan som står på Kvænangsfjellet i Norra Troms. Något att titta på från topp till botten här.


Lägg en kommentar

Notera att kommentarer måste godkännas innan den publiceras

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy . Användarvillkor gäller.