Vad är GORE-TEX?

Vad är GORE-TEX?

GORE-TEX GARANTIN

Det finns många membran på marknaden och ALFA har valt att arbeta med GORE-TEX som är världsledande inom denna typ av teknologi. Dess kvalitet och hållbarhet gör så att vi kan garantera att ALFA-kunder får skor som håller länge och som tål många olika förhållanden.

Visste du att ALFA är en av skoproducenterna i världen med den längsta erfarenheten av GORE-TEX? Vi har samarbetat sedan 1970-talet och vet därför hur viktigt det är att membranet sätts in korrekt enligt de strikta riktlinjerna. På en ALFA-sko vet du att allt är gjort ordentligt.

TEKNOLOGIN

GORE-TEX-membranet i sig är en hållbar mikroporös film som lamineras på ett tyg. GORE-TEX-filmen har små porer som släpper igenom fukt (vattenånga), men inte vattendroppar. Detta beror på att porerna är cirka 20 000 gånger mindre än en vattendroppe, samtidigt som de är tillräckligt stora för att den avdunstande vattenångan ska kunna passera igenom. På så sätt gör det materialet vattentätt och kan andas. Membranet placeras närmast foten för att optimera dess egenskaper. Ju närmare kroppen membranet sitter, desto bättre fungerar dess fukttransporterande egenskaper.

Som nämnts lamineras GORE-TEX-membranet till en textil. Denna slitstarka kombinationen är noggrant anpassad till skons applikation för att optimera både funktion och komfort. För att GORE-TEX-membranet ska få de bästa förhållandena är alla andra material i produkten också speciellt utvalda och behandlade/impregnerade så att materialen inte drar vatten.

GORE-TEX-teknologin är laminerad på en skyddande textil som är anpassad till skon. För att formen på membranet ska passa måste olika delar sys ihop. I denna process finns det små hål från nålarna som kan verka mikroskopiska och obetydliga. Men ett litet hål räcker för att skapa en läcka, och därför måste sömmarna förseglas för att hålla fötterna torra och bekväma. När alla sömmar är tejpade och förseglade kommer produkten att vara vattentät och andningsbar. 

Att försegla sömmar är en konst och mycket viktigt för att hålla produkten vattentät.

KVALITETSTEST

Förutom att testa allt material som ska användas i en skomodell testas också ett urval av skor under produktionen och som en färdig produkt. Detta händer på många sätt:

  • Minst 2% av alla producerade GORE-TEX-skor kontrolleras i en centrifug för att se till att de är täta. Detta centrifugtest kommer att upptäcka även den minsta läckan och är viktig för att säkerställa att GORE-TEX är av hög kvalitet.
  • För att säkerställa att GORE-TEX-skorna också är vattentäta vid slitsam användning, är flera av skorna inställda på att gå två dagar i rad under vatten i en maskin. Detta är extrema tester som går långt utöver vad många andra leverantörer gör på sina membran.
  • Det finns också enheter som kan testa vattenpelaren, vilket betyder hur mycket tryck vattnet måste ha innan det kan tränga igenom textilen.

Centrifugtestet avslöjar snabbt skor med läckage och säkerställer hög kvalitet.

ANDRA ANVÄNDNINGSOMRÅDEN

Förutom att membranet är vattentätt och andningsbart kan det också användas för att öka skons isoleringsförmåga. Detta är vanligt i vinterskor avsedda för mycket kalla förhållanden, men inte i låga skor för varma sommardagar. Lyckligtvis finns det flera olika varianter, och de olika GORE-TEX-membranen har olika tekniska egenskaper. Vi har många olika typer av Gore-tex kängor till långa och korta vandringar. Bland de många olika produkterna indelade i fyra kategorier väljer vi ett lämpligt membran baserat på skons användningsområde: 


GORE-TEX INSULATED

Denna typ av membran används i våra vintermodeller för extra bra isolering vid låga temperaturer. Membranet är 100% vattentätt, så vatten och snö blockeras, medan svett lätt avdunstar från insidan. Det isolerande fodret skyddar mot låga temperaturer och säkerställer ett torrt, varmt och bekvämt klimat för fötterna. De isolerande egenskaperna i kombination med hållbarheten gör den väl lämpad för användning i kalla väderförhållanden. 


GORE-TEX PERFORMANCE COMFORT

Denna typ av membran är 100% vattentät och har god andningsförmåga. Den goda andningsförmågan i kombination med hållbarheten gör att denna typ av membran passar bra i skor för lite mer krävande användning, t.ex. produkter i våra kategorier för berg, vandring och jakt. 


GORE-TEX EXTENDED COMFORT

Membranen i gruppen Extended Comfort används bl.a. i våra Approach och vandringsskor, där extra god andningsförmåga krävs. Vattnet är blockerat utanför, men svett avdunstar från insidan. Denna typ av membran är väl lämpad under heta förhållanden och / eller högre aktivitetsnivåer. Det är naturligtvis 100% vattentätt med bra hållbarhet och mycket god andningsförmåga. 


GORE-TEX SURROUND

Surround-membranet är en nyutvecklad teknik som kombinerar 100% vattentäthet och mycket god andningsförmåga på ett innovativt sätt. De exceptionella andningsförmågan kommer från luftkanalerna under foten, så att skorna andas 360 grader runt foten. Membranet är 100% vattentätt, så vattnet blockeras medan svetten lätt avdunstar från hela foten. Denna teknik passar bäst för användning under heta förhållanden och/eller hög aktivitet.

Den öppna konstruktionen av dessa skor innebär att vatten också kan tränga igenom luftkanalerna på sidan, t.ex. om du trampar på vatten eller myrar. Man kan då uppleva en lite ovanlig känsla när fötterna kyls av vattnet. Detta är helt normalt och har ingen betydelse när det gäller att hålla fötterna torra - den vattentäta GORE-TEX-innersockan säkerställer detta. Den här egenskapen kan också användas för att kyla fötterna på en varm sommardag utan att bli blöt.

ALLTID TORRT?

Trots att membranet är vattentätt betyder det inte nödvändigtvis att skorna håller fötterna torra under alla förhållanden. Med en GORE-TEX-sko är du garanterad att vatten inte kommer att tränga igenom själva skon, men den kan istället "krypa över" överkanten under mycket fuktiga förhållanden.

Flera faktorer som skons yttermaterial, skafthöjd, impregnering och om du har lindat byxan runt skons skaft kommer att spela en stor roll här. Generellt sett kommer textilskor att kunna leda vatten lättare uppför skaftet och över överkanten, medan det krävs mer för att fukt kryper upp en läderkänga eller AlfaAir™. Detta innebär att en lädersko kommer att kunna hålla dig torr längre än en textilsko. Dessutom spelar skafthöjden också en viktig roll i hur långt vattnet "kryper" och därmed hur snabbt det når överkanten.

Vilken terräng och vilka förhållanden du använder skorna i kommer att vara en viktig faktor för att välja rätt skor. Tänk därför noga på var och när du ska använda skon innan du köper en par. Är du ofta ute i dåligt väder, fuktiga områden eller områden med t.ex. högt, vått gräs? Då är det fördelaktigt med ett högre skaft på skon. I många fall fungerar även läder eller AlfaAir™ också bra för denna typ av användning. Om du å andra sidan reser mer i torra områden eller dagar med mindre nederbörd, duger en lägre textilsko för att hålla foten torr.

GORE-TEX OCH MILJÖ

Genom en livscykelanalys av flera produkter har Gore kommit fram till att det bästa sättet att minska fotavtrycket för utomhuskläder och skor är att öka kvaliteten och livslängden. De har kommit till slutsatsen att produktion och frakt av en vandringssko står för så mycket som 77% av koldioxidutsläppen, så ju längre en produkt används desto mindre är den årliga miljöpåverkan. Gore har kvantifierat sina mål för framtiden och använder flera certifierings- och mätverktyg i sitt hållbarhetsarbete:

  • Higg Index-verktyget identifierar potentiell reduktion av fotavtryck i hela värdekedjan och används för att öka långsiktig hållbarhet. Det fokuserar på flera områden, till exempel vatten- och energianvändning, avfall och kemikalier. 
  • bluesign®-certifieringar görs på många av produkterna och innebär att endast påvisat säkra och spårbara kemikalier har använts. 
  • OEKO-TEX® Standard 100 är ett oberoende certifieringssystem för både råvaror och färdiga produkter och anses vara det mest använda världen över. 

Önskar du veta mer om GORE-TEX och miljön? Se denna filmen.


Lägg en kommentar

Notera att kommentarer måste godkännas innan den publiceras

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy . Användarvillkor gäller.