Allt om ALFAs Yttermaterial

ALFAs yttermaterial - kvalitet, hållbarhet, och tips för underhåll

yttermaterial vandringsskor

ALFA AIR™

När du letar efter nya skor kan du ha ställt dig frågan "Vad är viktigast, hållbarhet eller vikt?". Man kan tro att lätta och smidiga kängor inte håller flera säsonger i vårt nordiska klimat, där skor utsätts för det mesta bland skog och berg. Vi tror dock på att hållbarhet kan kombineras med låg vikt. Därför har vi utvecklat det innovativa AlfaAir™ -systemet som består av två laminerade lager, där det yttre materialet är en underhållsfri och hållbar, perforerad mikrofiber. Det inre lagret kan varieras för att ge olika användningsegenskaper, såsom extra god andningsförmåga, elasticitet eller isolering. På detta sätt kan vi anpassa AlfaAir™ till en rad produkter och applikationer. Kombinerat med GORE-TEX-teknik får du torra och bekväma fötter hela dagen, utan att skorna väger mycket eller kräver krävande underhåll. 

AlfaAir™ har många fördelar, men en av de smartaste är kanske underhållsfriheten. Du behöver inte borsta med krämer och vax, eller spraya skon med impregnering. En sko i AlfaAir™ -material behöver bara tvättas och torkas på samma sätt som enklare vardagsskor. 

Observera att det yttre materialet i AlfaAir ™ inte gillar att få mycket sol. Materialets matta yta gör att de absorberar mycket värme från solen. Lämna dem därför i skuggan och undvik att förvara i höga temperaturer som t.ex. i en stängd bil en varm sommardag eller i trappan när solen skiner starkt. Då kan skorna få värmeslag och deformeras. 


ALFA AIR™ OCH UNDERHÅLL

Det underhållsfria AlfaAir™ -materialet är lätt att sköta. Så här tar man hand om sina skor med AlfaAir™:

  1. Gå på en promenad. 
  2. Skölj av skorna. 
  3. Använd en mjuk borste för att ta bort smuts som inte kan sköljas av. 
  4. Torka skorna. 
  5. Redo för en ny promenad. 

För en mer fullständig beskrivning, se underhållsinformation här

LÄDER

Visste du att det finns stora skillnader i läderkvaliteter? Det finns många faktorer som avgör hur hållbart och snyggt lädret förblir och hur mycket stabilitet det ger en sko. Tjockt läder kommer att vara mer stabilt och tåla större påfrestningar och är därför utmärkt på bergskängor, jaktkängor och skidkängor som ska användas på berg och platåer. Mjukt och tunnare läder är mer flexibelt och bekvämt och kan användas på en skos överkant. Detta ger en behaglig känsla för benet, samtidigt som den både ser fin ut och är mycket funktionell. 

OLIKA LÄDER TYPER 

Det finns många sätt att producera läder. Full grain läder är den allra bästa läderkvaliteten, med god andningsförmåga och en slät yta som gör det hållbart och vattenavvisande. Detta beror på det mycket täta fibermönstret på yttersta hudskiktet strax under djurets päls. Full grain läder ser snyggare och trevligare ut när det används, så länge du tar hand om det med underhållsprodukter och korrekt förvaring. 

Om du korrigerar / slipar bort en del av det yttersta lagret kommer små ojämnheter att tas bort och lädret ser mer enhetligt ut. Detta läder är fortfarande mycket bra, men hållbarheten är lite lägre än det ursprungliga lädret. 

Nästa nivå är nubuck-läder, där det yttre lagret har tagits bort helt. Detta skapar en borstad, sammetslen yta. Detta läder kan oljas för att ge extra vattentäthet. Nubuck-läder tappar sin karaktäristiska yta om du använder vanliga olje- och krämprodukter, men det finns separata produkter för underhåll av nubuck, som både skyddar lädret och tar hand om utseendet. 

Mocka finns i skiktet under det fullnarvade, full grain lagret. Här kan du antingen hålla det naturligt, där andningsförmågan är mycket bra, eller så kan du ytbehandla det för att ge ett starkare material som tål större påfrestningar. 

Beroende på om lädret är ytbehandlat eller inte, är olika underhållsprodukter lämpliga. För obehandlad mocka rekommenderar vi samma produkter som nubuck-läder, medan ytbehandlad mocka ofta tål något mer oljiga produkter. 

URSPRUNG OCH PRODUKTION

Läder kan komma från många olika djur. ALFA använder huvudsakligen läder från nötkreatur, och gemensamt för alla typer av läder som ALFA använder är lädret en biprodukt från livsmedelsproduktionen. Detta innebär att inget djur har lidit för att bli ALFA-sko, och hjälper istället till att se till att resterna från livsmedelsproduktionen används på ett bra sätt. När du utvecklar läder för skoproduktion finns det flera steg som utförs. Efter beredningar såsom hårborttagning och garvning måste lädret behandlas, färgas och eventuellt ytbehandlas med t.ex. vax. 

LÄDER OCH MILJÖ

Läders miljöpåverkan är främst relaterad till avel av djur och kemikalier som används vid garvning och efterbehandling. Det ekologiska fotavtrycket kan variera från garveri till garveri och beroende på hur behandlat lädret är. Garverierna som ALFA använder har tydliga krav för både jordbruk och transport samt goda rutiner för neutralisering av kemikalier som används i processerna. Vi arbetar med garverier som värnar om djurens välbefinnande. Det här är en prioritet vi gör framför priset och innebär bland annat att djuren inte matas för syftet att växa snabbare och ska ha en kort väg till slakteriet.

Bilden från Heinen visar stadiet "Wet blue" som är tidigt i garvningsprocessen.

LÄDER OCH UNDERHÅLL

Läder är ett naturligt material där de naturliga fibrerna bryts ner över tiden. Det kan också skadas av t.ex. kraftig värme, felaktig användning av behandlingsprodukter, kemiska spill och mycket torra eller fuktiga förvaringsutrymmen. För att skon ska leva så länge som möjligt är det därför mycket viktigt att ta hand om skorna med rätt förvaring och bra underhållsprodukter. 

Läder kan vara funktionellt och snyggt under mycket lång tid, men behöver gott underhåll för att upprätthålla kvaliteten. När du rengör stövlarna är det viktigt att ta bort synlig smuts innan du tvättar skorna med en mjuk borste. Här kan du använda rengöringsmedel som är avsett för läderprodukter. Det är viktigt att låta stövlarna torka innan ytterligare behandling med impregneringsspray och vax. 

Kom ihåg att "mindre är mer" när det gäller vaxning. Ta en liten mängd produkt och arbeta in det i lädret med en specialborste. Polera sen ytan med en trasa för att få en fin finish. 

För nubuck och mocka är processen densamma, men använd produkter som är särskilt utformade för denna typ av läder för att bibehålla ytstrukturen. Om du vill ha den borstade ytan ska du inte putsa med en trasa i slutet. 

För att läsa mer om hela underhållsproccessen, läs om fullnarvat läder här och nubuck / mocka här

Nubuckskor före putsning.

Nubuckskor efter putsning

TEXTIL

Textil är ett brett begrepp. De stora fördelarna med textilier är den låga vikten i kombination med god andningsförmåga. Detta ger skor som är lätta och luftiga för användning på lättare resor och på dagar som inte är för kalla. 

ALFAs Textiler

ALFA använder främst Ripstop-textiler i skorna, där en tjock förstärkningstråd vävs in med jämna mellanrum. Detta förhindrar att små rev utvecklas till större hål och gör skon mer slitstark. 

Det är ändå viktigt att inte blanda ihop slitstyrkan hos textilier och läder, eftersom textilier i allmänhet har en kortare livslängd och sliter mer än läder. Läderstövlar är bra för längre resor eller resor i mer krävande terräng, men textilskor är väl lämpade för enklare användning, kortare resor och snällare terräng. Vid upprepade stöttning med vassa stenar, kvistar och liknande så slits tyget snabbare än en lädersko. Detta innebär att vi i krävande terräng rekommenderar en lädersko snarare än textilskor, men för lättare användning är textil ett bra val när det gäller låg vikt och mycket bra andningsförmåga. 

Vid användning under våtare förhållanden, t.ex. på regniga dagar, i sumpig terräng eller i områden med högt, vått gräs kommer risken för att vatten kryper upp över överkanten och ner i skon vara betydligt större med en textilsko än en lädersko. Detta innebär att även om GORE-TEX-membranet är intakt finns det risk för våta fötter under dessa förhållanden. 

För att uppleva fördelarna med textilskor rekommenderar vi därför att du funderar noga över vilken typ av terräng och resor du ska använda skorna för. 

Ripstop-tyget har en starkare förstärkt tråd vävd in för att förhindra att små revor utvecklas till större hål. 

TEXTIL OCH MILJÖ

Textilernas miljöpåverkan varierar kraftigt. Organiska och certifierade material har lägre fotavtryck än många andra. ALFA arbetar nära sina leverantörer för att säkerställa att textilierna är solida och miljövänliga. Vi investerar mycket i utvecklingen av säkra produkter, både för en hållbar framtid och för att du ska uppleva skorna som bra och pålitliga. 

TEXTIL OCH UNDERHÅLL

Textilier behöver också underhåll för att upprätthålla kvalitet och funktionalitet. Vi rekommenderar användning av impregneringsspray eftersom det minskar hur snabbt det övre materialet absorberar både vatten och smuts och hjälper till att hålla skon torr längre. 


Det är också viktigt att rengöra en textilkänga. Ta bort smuts innan du tvättar dem ordentligt och låt skorna torka helt innan du använder impregneringsspray. Låt också impregneringssprayen suga in och torka ordentligt nästa gång. 

GALOSCHERANDE

Galoscherande är förstärkning runt överlädret. Detta kan t.ex. tillämpas på häl och tå, eller inte alls beroende på skotyp och användningsområde. 

Syftet med detta är att skydda skon från vassa stenar, is och kvistar på de mest utsatta platserna. På detta sätt ökar skons potentiella livslängd.

ALFA använder några olika material i sina galoscher: 

  • Läderförstärkning: För användning i mindre krävande terräng och i fall slitage från yttre påfrestningar är låg till medel, kommer en läderförstärkning att ge tillräckligt slitskydd. Denna förstärkning har god andningsförmåga och ger viss stabilitet samtidigt som skon får en ren och enkel design. 
  • Gummiförstärkning: Gummi är ett mycket funktionellt material för galoscher och används där mer slitage förväntas på grund av mer krävande terräng, större risk för slitage från yttre påfrestningar eller större temperaturskillnader. Det är viktigt att komma ihåg att detta är en naturlig produkt och oljan i gummit kommer att minskas med tiden. Vid exponering för solsken eller höga temperaturer kommer detta att ske snabbare och gummit kan spricka. Med andra ord är det mycket viktigt att du inte torkar dina skor nära en eld, eller sitter med benen helt "inuti" elden. Skorna bör helst förvaras vid rumstemperatur, men inte i kartongen. Detta beror på att det påskyndar uttorkning. Förr eller senare kommer gummi att tappa sin elasticitet och bilda sprickor, men galoschen skyddar skon även om den har sprickor av estetisk natur. 

GALOSCHERING OCH UNDERHÅLL

De två olika förstärkningarna kräver olika underhåll. 

Läderförstärkning kommer i de flesta fall att ha samma läderkvalitet som resten av skon, och du kommer då att behandla hela skon på samma sätt med samma produkter. 

För att förstärka gummi, för att minska risken och reparera mindre skador, kan du använda "gummiförnyare" från bilaffärer. Den finns i två varianter, vatten- och oljebaserad. Ur ett miljöperspektiv rekommenderar vi användning av vattenbaserad gummiförnyare. 


Bra underhåll är viktigt för att hålla skorna snygga och funktionella. I det här fallet har varken gummigaloschen eller lädret tagits hand om väl och mindre skador har uppstått.


Lägg en kommentar

Notera att kommentarer måste godkännas innan den publiceras

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy . Användarvillkor gäller.